Izdvajamo

 

Danas oko 16.00 sati učesnici biciklističkog maratona Cirih-Bihać-Srebrenica-Kozarac stigli su u Kozarac. Ovdje ih je dočekali članovi porodice te manja grupa simpatizera među kojima su bili Goran Garača predsjednik Biciklističkog kluba Kozara i Predsjednik Skupštine Grada Prijedora Mirsad Duratović.

"11 dana vožnje i pređenih 1800 kilometara. Od Švicarske nas je bilo 8 biciklista do Bihaća i tamo smo se pridužili ostalim učesnicim maratona, oko 190 biciklista. u Potočare nas je ušlo oko 250. U Bihaću smo se pridružili biciklističkom klubu "Bike Club" iz Austrije sa kojima je vozio Esad Bukarić, a Amel Bešlagić je vozio iz Kozarca.
Poslije klanjanja dženaze u Potočarima, nas trojica Esad Bukarić Amel Bešlagić i ja Sabit Džonlagić krenuli smo nazad za Kozarac i evo stigli smo u svoj Kozarac. Prošli smo bez problema, nije bilo kvarova niti padova, sve je prošlo kako treba", priča nam Sabit Džonlagić

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.