Izdvajamo

 

Iako je cijeli juni u Švicarskoj protekao u zaista nekoliko, pomena vrijednih događaja, jedna stvar koja spriječava da se o tome govori u superlativima , vezana je za registraciju birača za Opšte izbore 2022, a sa kojom se nikako ne može biti zadovoljno. Bolje, više i odgovornije može i mora.

Sa jedne strane se iskazuje ogromna ljubav prema Bosni i Hercegovini, a sa druge strane jedna velika indolentnost prema samom činu glasanja , a kojim se zapravo, na najefikasniji način može pomoći domovini!

Kako pomiriti ove dvije krajnosti , kako napraviti sinergiju , kako tu emociju, ljubav, požrtvovanost objediniti i iskoristiti na najproduktivniji način, pitanje je za »milion dolara». Korist, kada bi se ta silna energija na pravi način iskoristila, zasigurno bi za državu imalo izuzetan efekat.

Intezivne aktivnosti nekoliko NVO « Snaga domovine», “Glas za Bosnu”,

«Prosperitett Fond CH «, “ Echo iz Bosne”, “Komisija bijelih traka” kao i mnogih džemata, prevashodno na registraciji birača su za svaku pohvalu. Gostovanje gospodina Avde Huseinovića i predstavljanje filma «Atentat na Bosnu» , kao i promocija knjiga gospodina Mirnesa Omerovića « Prijedorska matura», i “Zemlja bosansaka” su događaji koji na senzibilan način uvezuju i zbližaviju dijasporu i maticu.

No , jedan događaj je na poseban način obilježio ovaj juni 2022 i zavrijeđuje poseban pomen, , jer su ga priredili mlade generacije Bosanaca i Hercegovaca na sportskom polju.

FC Bosna ZH već 26 godina na najljepši mogući način promoviše ime i slavu svoje domovine u kantonu Zürich. Stotine pa možda i hiljade sportista , kroz pet selekcija , od najmlađih juniora do najstarijih veterana je prodefilovalo kroz ovaj klub i naravno , srcem , dušom i tijelom se identifikovalo sa svojom zemljom. I napokon, ove godine je uslijedio povijesni uspjeh i to , po prvi put plasman u treću kantonalnu ligu.

Veliko slavlje, euforija, radost popraćena sa pjesmom “Bosnom behar probeharao” je nešto, što veže generacije za ovaj klub na koji treba biti ponosan svaki bh građanin, posebno u kantonu Zürich (Cirih).

Ono, što krasi ovu ekipu je kombinacija mladosti i iskustva zatim, sloga , kompaktnost i disciplina. Sa posebnim poštovanjem se govori o treneru Mariu, inače Italijanu, koji zasigurno ima najveće zasluge za ovaj sportski uspjeh.

No, glavni lik ove uspješne priče zove se Abdulah Dule Svraka, aktuelni predsjednik kluba i čovjek koji je od prvog dana sa FC Bosnom ZH.

Prošao je sve selekcije, učestvovao u formiranju raznih selekcija, bio kapiten, trener i uvijek svim svojim bićem uz ovaj klub. Bolju ii dražu nagradu za svoju dugogodišnju vjernost i prvrženost ovom klubu , zasigurno nije mogao ni zamisliti.

Naravno, velike zasluge pripadaju svim dosadašnjim igračima, trenerima, članovima Uprave, koji su svih ovih godina bodrili ovaj klub, od prvog predsjednika Harisa Adilovića , preko nekoliko pojedinaca koji su svih ovih 26 godina bili cijelim bićem uz ovaj sportski kolektiv .

Klub se zahvaljuje svim sponzorima , koji su prepoznavali važnost promicanja sporta , a time ii države BiH. Nadati se da će ovim uspjehom porasti i interes za nova sponzorstva i potporu klubu, koji svakako ima velike ambicije u narednoj sezoni.

Kao pravi vođa i predsjednik kluba , preostaje još Duletu da pozove svoje saigrače i sve saradnike , da se sada registruju za izbore i ostvare još jednu pobjedu za Bosnu.

Mensud Alićušić

Svaki cetvrtak očekujem sa radošću, a tebi možemo zahvaliti na tome. Svaki put vidim nekog od familije, komsija i prijatelja. ... Hvala ti puno za četvrtak komšija.

Fatima Alić Hušić-još jednom HVALA.........
Četvrtak