Izdvajamo

 

U Kamičanima će sutra biti klanjana kolektivna dženaza za još 16 žrtava zločina u Prijedoru i okolini 1992. godine

Desetine učesnika biciklističkog maratona "Bihać - Kozarac" stiglo je u Memorijalni centar Kamičani u Kozarcu kod Prijedora gdje će odati počast za 16 prijedorskih žrtava ubijenih 1992. godine.

U Kamičanima će sutra biti klanjana kolektivna dženaza za još 16 žrtava zločina u Prijedoru i okolini 1992. godine.

Kolona s posmrtnim ostacima 16 žrtava zločina na području Prijedora i Kozarca krenula je u prijepodnevnim satima iz Identifikacionog centra Šejkovača kod Sanskog Mosta prema Memorijalnom centru Kamičani.

Najmlađa žrtva imala samo 19 godina
Žrtve koje će biti ukopane sutra nakon šehidske dženaze ubijene su tokom 1992. i 1993. godine, a posmrtni ostaci ovih žrtava su pronađeni na deset različitih lokacija.

Uglavnom se radi o grobnicama koje su otkrivene godinama unazad, neke od njih čak 1998. i 1999. godine godine kao što je grobnica Trnopolje – Matrići, Sivci, Hrastova glavica, Kozarac – Garevci.

Neke žrtve koje će sutra biti ukopane su ekshumirane i na Korićanskim stijenama, u Zecovima kod Prijedora, ali i prilikom izvršenja ekshumacije u Rizvanovićima 2019. godine.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Samed (Hase) Jakupović koji je imao samo 19 godina kada je ubijen. On je nestao na području Kozarca u junu 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Sivci 1998. godine.

Ostaci pronađeni u 73 masovne grobnice
Najstarija žrtva koja će se ukopati jeste Edhem (Abid) Kaltak. On je imao 65 godina u trenutku smrti. Nestao je 1993. godine u mjestu Gornja Puharska, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u mezarju Čejreci 2022. godine.

Žrtve će nekon klanjanja kolektivne dženaze u Kamičanima biti ukopane u šehidskim mezarjima Hambarine, Bišćani, Kamičani Čejreci i Zecovi.

Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice na području deset općina i tri države - BiH, Hrvatska i Srbija.

U Prijedoru je ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.

avaz

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...