Izdvajamo

 Na lokaciji Hozića kamen, općina Bosanski Novi, vrši se ekshumacija u kojoj su do sada pronađeni prvi skeletni ostaci ljudskog porijekla.

Početkom ove godine formirana je operativna grupa za nestale osobe u BiH, koju čine predstavnici Tužilaštva BiH, Instituta za nestale osobe BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, SIPA-e, te predstavnici Američke ambasade u BiH.

Na osnovu informacija koji su dobijene u okviru operativne grupe u pronalasku nestalih osoba u BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH je početkom mjeseca februara formirao predmet koji se odnosi na provjeru informacija, saslušanje svjedoka, analizu dokumentacije, a sve u cilju pronalaska pojedinačnih masovnih grobnica na prodručju BiH.Postupajući po tom predmetu istražitelji Tužilaštva BiH su došli do informacije o eventualnom postojanju masovne grobnice na području općine Bosanski Novi.

Tužilaštvo BiH je danas pristupilo iskopavanjima na osnovu naredbe da se istraži i provjeri informacija da se na pomenutoj lokaciji nalazi masovna grobnica i na terenu je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji po nalogu glavnog tužioca direktno nadgleda i vrši koordinaciju procesa ekshumacije.

Uzeti posmrtni ostaci bit će transportovani u Identifikacioni centar Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje će se obaviti i njihova identifikacija metodom DNK analize i utvrđivat će se identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni.U procesu ekshumacije sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar specijalista sudske medicine, kao i policijski službenici PS Bosanski Novi.

Proces ekshumacije intenzivno će biti nastavljen i u narednim danima.

Tužilaštvo BiH ponovo poziva sve građane koji imaju saznanja o lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava ratnih zločina ili informacije o sudbini nestalih osoba da te informacije dostave Tužilaštvu BiH.

Tekst: Avaz/ Foto: Adis Mujagić

 

... I kao uvijek, naša dijaspora stupa na scenu, ona koja na svojim plećima već godinama vuče ovu zemlju i neda da propadne. Poznati i nepoznati ljudi javljaju se...