Izdvajamo

Fascinira želja preživjelih žrtava agresije na BiH da, iz inata i prkosa, svoje kuće grade iz pepela, ciglu po ciglu, s težnjom da naprave bolje od onih koje su imali prije rata, kazao je u intervjuu za „Dnevni avaz“ Ed Vulijami (Wulliamy), proslavljeni novinar uglednog britanskog lista „Guardian“.

Vulijami je svjetskoj javnosti 1992. godine otkrio postojanje prijedorskih logora smrti Omarska, Keraterm i Trnopolje, u kojima je bilo zarobljeno više hiljada Bošnjaka i Hrvata, te je i ove godine prisustvovao tužnoj godišnjici.

Sinonim stradanja

- Preživjeli Bošnjaci Prijedora na ovaj način šalju poruku cijelom svijetu da je propao plan o istrebljenju jednog naroda i glasno govore: „Niste nas uništili, vratili smo se.“ Sve što danas vidite u Omarskoj svjedoči tome - kaže Vulijami.

Kakav je bio Vaš ponovni susret sa preživjelim logorašima?

- Nevjerovatna je i neobjašnjiva odlučnost bivših logoraša da se izdignu iznad svega što im se dogodilo. Prema srpskim planovima, današnji stanovnici Prijedora starosti od 24 godine i mlađi nisu ni trebali biti rođeni. Vidite, Srebrenica jeste sinonim bošnjačkog stradanja i kao takva treba privlačiti pažnju na ostala mjesta gdje su pripadnici bošnjačkog naroda masovno ubijani. Nažalost, to se ne dešava. Razočaran sam prisustvom veoma malog broja ljudi koji su se u Omarskoj ove godine prisjetili ubijenih.
 
Kako komentirate činjenicu da predstavnici vlasti Republike Srpske ni 24 godine poslije ne odaju počast stradalim bošnjačkim žrtvama?

- Poražavajuće je to što Srbi počinjene zločine neumorno negiraju. Politika Republike Srpske bazirana je na ratnoj izjavi Ratka Mladića „razvucite im pamet“, što se tada jeste odnosilo na Sarajlije, ali je ovo politika kojom se vode i danas i u tom kontekstu se ništa nije promijenilo.

Da li je, prema Vašem mišljenju, presudom Karadžiću i izrečenom zatvorskom kaznom u trajanju od 40 godina pravda zadovoljena?

- Tvrdnje da je presuda Karadžiću pravedna potpuno su neosnovane. Ako malo bolje pogledate, Haški tribunal jeste napravio detaljan uvid u sve dokaze koje je imao na raspolaganju, ali je u konačnici rečeno ono što smo već znali, a to je da je genocid počinjen u Srebrenici. Ako masovna stradanja Bošnjaka s istom namjerom u Vlasenici, Višegradu, Stocu, Rogatici... nisu genocidna namjera, onda zaista ne znam šta jeste.

Zločinci su nastojali uništiti svaki trag da je na tim mjestima ikada živio ijedan Bošnjak. To vodi zaključku da je presuda Haškog tribunala ne samo katastrofalna nego su njome otvorili vrata Bašaru el-Asadu i podržali masovna ubijanja Sirijaca, čemu danas svjedočimo.

Politički interes

U posljednje vrijeme su narušeni odnosi između Hrvatske I Srbije.Smatrate li da bi ovo moglo voditi eskalaciji novog sukoba na ovim prostorima?

- Pitanje je do kada će Srbija i Hrvatska nastaviti manipulirati prošlim događajima kako bi ostvarile svoje političke interese. Niko nikada ne želi glasno reći: „Mi smo krivi i želimo kompenzirati učinjeno.“ Njemačka je to uradila, ali Beograd i Zagreb još nisu. Historija pripada onima koji su te zločine počinili, a ovako ostaje zatrovana neistinama.

Željeni mir u BiH

Hoće li BiH uspješno odgovoriti izazovima i problemima s kojima se trenutno suočava?

- BiH će dobiti svoj željeni mir kada konačno odluči okrenuti leđa onima koji taj nacionalizam šire. Za sada pomaka nema, bosanski Hrvati ne žele se izjašnjavati kao Bosanci, Srbi i dalje poriču svoja zlodjela, dok Bošnjaci ne smiju pasti pod utjecaj radikala. Time mogu samo sebi nanijeti štetu.



Autor: Mia HEBIB/Avaz

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.