Izdvajamo

Federalno tužilaštvo pronašlo dokaze za Mladena Mitrovića

Bivši čuvar iz logora u Trnopolju Mladen Mitrović osuđen je na četiri godine i devet mjeseci zatvora jer je američkim vlastima dao lažne dokumente na osnovu kojih je želio dobiti tamošnje državljanstvo.

Radio kao stražar

Mitrović je kao stražar radio tokom rata u BiH, a kada je otišao u SAD u prijavi je naveo lažne podatke, potvrdivši kako nikada nije učestvovao u progonu bilo koga s obzirom na rasu, religiju ili nacionalnu pripadnost.

Međutim, federalno tužilaštvo pronašlo je dokaze prema kojima je mučio muslimane koji su bili zatvoreni u logoru u Trnopolju.

“Mitrović je tamo radio tokom proljeća i ljeta 1992. godine, a američkim vlastima nije priznao taj dio svoje prošlosti kako bi dobio status izbjeglice, te u konačnici i državljanstvo SAD-a”, navedeno je u optužnici.

Mitrović, sada 55-godišnjak, u predgrađu Atlante živio je sa suprugom i dvojicom sinova. U SAD je došao još 1997. godine.

Presudom, koju je objavio AP, osim izrečene zatvorske kazne oduzeto mu je državljanstvo. Nakon što odsluži kaznu izvjesno je da će morati napustiti SAD, odnosno da će biti deportovan.

Advokati najavili žalbu

Mitrovićevi advokati najavili su žalbu, a sud je do pravomoćnosti presude odobrio Mitroviću zadržavanje američkog državljanstva.

Tužilaštvo je tražilo još strožiju kaznu za Mitrovića, dok je njegova odbrana naglašavala tokom procesa kako će ionako biti deportiran zbog čega nema potrebe slati ga u zatvor.

Sam Mitrović opisao je kako je 1997. godine došao u SAD bježeći pred masovnim uništavanjima u ratu u njegovoj domovini. Mukotrpno je radio kako bi izgradio novi život za sebe i djecu.

– Nakon 20 godina rada i života u SAD dokazao sam kakva sam osoba i kakav sam građanin – rekao je on.

U presudi mu to niko nije ni negirao, no ipak nije zanemarena činjenica da je ranije učestvovao u ratnim djelovanjima u kojima su kršena ljudska prava.

Autor: D. K. /Avaz


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.