Izdvajamo

Banjaluka - Sanel Garibović (24) iz Prijedora, optužen za razbojništvo, izvinio se u banjalučkom Okružnom sudu Fikretu Turkanoviću, kojeg je opljačkao zajedno sa Jasminom Kararićem.

- Žao mi je zbog onog što sam učinio i kajem se. Turkanović je dobar čovjek koji mi je pomagao i davao novac kad mi je trebalo. Na sve me nagovorio Kararić - ovim riječima se Garibović u sudnici obratio Turkanoviću, koji je bio svjedok optužbe.

I pored ovog izvinjenja Garibović i njegov advokat Mile Tomić kazali su da ipak optuženi neće priznati krivicu.

Turkanović je u sudu ispričao da su ga napale dvije osobe, od kojih ga je jedan držao za glavu a drugi za ruke. Rekao je da su ga tukli i tražili novčanik, te da ih tada nije prepoznao.

- Kazao sam im da je novčanik prazan i da imaju na stolu novac. Rekao sam im: "Uzmite, samo me pustite". Oni su uzeli 40 maraka i nešto siće. Kasnije sam saznao da su ovo djelo počinili Garibović i Kararić, koje poznajem od malena - kazao je Turkanović.

On je negirao da je Gariboviću i Kararići ikad psovao majku i prijetio, kao što je u svom svjedočenju rekao Kararić.

Svjedočenjem Garibovića tužilaštvo je završilo svoje dokaze, a odbrana nije imala dokaza. Banjalučki Okružni javni tužilac Ljubo Macanović je nakon svjedočenja precizirao optužnicu, zbog čega je advokat Tomić zatražio odgodu suđenja da bi se pripremio za završne riječi. Sud je prihvatio taj prijedlog.

Tužilaštvo tereti Garibovića da je zajedno sa tada maloljetnim Kararićem 7. maja 2013. godine oko 22.30 časova provalio u kuću Turkanovića. Tom prilikom oni su ga udarili više puta po glavi i ukrali mu oko 45 maraka. Postupak protiv Kararića ranije je obustavljen.

 Nebojša Tomašević/glassrpske.com


Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.