Izdvajamo

Hamdija je porijeklom iz Ališića kod Prijedora.Bosanac koji je razvio tehnologiju sa kojom je moguće proizvoditi struju iz svih izvora Energije.Hamdija obnaša funkciju Elektroinžinjera u Service za sve vrste popravki Mašina u Firmi ABB. ABB je Firma koja zapošljava 139 hiljada ljudi i jedna od glavnih proizvođača svih vrsta Električnog equipmenta. On je u Firmi ABB jedan od najuspješnijih i najpoznatijih Inžinjera u novim tehnologijama za proizvodnju struje. Da napomenemo samo neke od zelelenih vrsta Energije (Morska-, Vjetar-, Sunčeva-, ORC-, CRC, Photovoltaik, Toplotna)


Šta su bili vaši zadaci u ovom Projektu?

Moj zadatak je bio da napravim električno rješenje za jednu Abgasnu Turbinu od MAN s kojom je moguce preko suvisnog pritiska 2 Taknog Motora od 22 MWmech Energije da preko Turboladera spasim energiju za brod i ušparam jedan Agregat s tim što ce Brod biti lakši i brzi i trošiti manje Energije. Uspijevši da spasim 1 MWel Energije omogucavam da svijet bude zeleniji.To rješenje se sada stavlja na svaki novi Brod Aida ili na neki Tanker ili neki Transportni brod.

Recite nam,šta vas motiviše da ste tako uspješni?


Meni je jako važno da sam primjer drugima iz Bosne koji trebaju da nas slijede.
Ispričajte nam kako ste došli u Njemačku 1992?
Sama pomisao na to da sam sa 16 godina došao sa kesom u Njemačku bez znanja njemačkog jezika je užasna. Nisam išao u školu kada sam stigao u Frankfurt godinu dana. Kasnije sam došao putem oca u Niddu i tamo krenuo u školu koja nije na dobrom glasu za djecu bez osnovne škole. Ali kada sam krenuo u školu dobio sam priliku da naučim jezik i od tada sam preskočio 3 razreda škole.
Zatim sam završio za električara i poslije toga gimnaziju, smjer Elektrotehnike.
Nakon toga Elektrotehnički Fakultet, smjer Automatizacija.

Kako ste se financirali?
Sve sam sam financirao i non stop pored škole dodatno radio i imam sada 23 godine radnog iskustva.
Za vrijeme studiranja sam osnovao vlastitu firmu vodoinstalacije, nakon toga kao Inžinjer došao sam kod ABB i od tada sam kao što vidite uspješan i ponosan na sebe i svoje porijeklo, Bosnu i Hercegovinu.

Nema saudijskog islama, bosanskog islama, turskog islama. Ima jedan Islam koji vrijedi za sve ljude.

Mr. Safet Kuduzović