Izdvajamo

Obilježavanje Dana Državnosti Bosne i Hercegovine započelo je obilaskom šehidskih mezarja u Kozarcu, na Brdu i u Prijedoru na kojim je položeno cvijeće i proučena Fatiha.



“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).



Bukvarević je rekao da se ponosno osjećaju što se Dan državnosti Bosne i Hercegovine proslavlja u Prijedoru.

“Važno je da pošaljemo poruku iz Prijedora, Srebrenice, Zvornika, Foče da su oni dio Bosne i Hercegovine i obaveza je nas, koji živimo u Tuzli, Zenici, Sarajevu i Bihaću da pomognemo ovim krajevima. Ja ću u Sarajevu prenijeti poruku da ideja države Bosne i Hercegovine ovdje živi u punom kapacitetu, da ovdje ima ljudi koji obilježavaju Dan državnosti, ali i da je potrebno da mi svi skupa pomognemo u narednom periodu da na ovim prostorima bude što je moguće više države Bosne i Hercegovine”, naglasio je Bukvarević.



Potpredsjednik Narodne Skupštine RS-a Senad Bratić je istakao da je sadašnje vrijeme jedno od raskrsnica u kojeme se nalaze Bošnjaci, muslimani, građani Bosne i Hercegovine.

“Nama treba da nastupimo zajedno za dvije godine i da pokažemo sastavni dio Bosne i Hercegovine”, kazao je Bukvarević i dodao da nije isto voditi politiku na prostoru Federacije BiH i prostoru RS-a.



Organizator obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Prijedoru bilo je udruženje Veterana Krajine 1992-95.

Predstavnici udruženja su na Akademiji uručili povelju ministru za boračka pitanja Federacije BiH, predstavnicima pet privrednih subjekata sa kojim imaju izuzetno dobru saradnju, kao i Medžlisu Islamske zajednice Prijedor.

Svečanoj akademiji prisustvovali su preživjeli borci Armije BiH, logoraši, porodice poginulih boraca i predstavnici Islamske zajednice u BiH.

Tekst – Anadolija
Foto-Nijaz-Caja Huremović

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.