Izdvajamo

Na suđenju za zločine počinjene u Prijedoru, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je posljednji put vidio mlađeg brata na Manjači kada ga je prozvao komšija Rade Marinović.

Zaštićeni svjedok S-4 kazao je da je sa mlađim bratom i oko 700 osoba sa područja općine Prijedor bio zatvoren u logoru Omarska od 30. maja do 6. avgusta 1992. godine, kada su stigli autobusi za koje su pretpostavili da ih voze na razmjenu.

“Među nama je zavladala radost zbog pomisli da idemo na razmjenu. Moj mlađi brat je poznao komšiju Radu Marinovića i javio mu se, tražeći cigaretu. On mu je kazao: ‘Nismo mi više komšije’”, prisjetio se svjedok.

On je dodao da je kod transportera, koji se nalazio ispred autobusa, poznao Darka Mrđu i Zorana Babića.

S-4 je naveo da je tada pretučen njegov brat, nakon čega su se ukrcali u autobuse kojima su odvezeni na Manjaču. Tokom transporta čuvali su ih vojnici, a zarobljenici su morali da predaju satove i druge vrijednije stvari. Istu večer, kako je rekao, odlučeno je da ostanu u autobusima, te da će se tek ujutro iskrcati u krug Manjače.

“U noći su dolazili i nekoliko puta prozivali mog brata. Čuli smo i igranku u noći, jauke i premlaćivanja. Tučen je Muharem Nezirović, urednik Radija Prijedor”, prisjetio se S-4.

Svjedok je kazao da je ujutro po izlasku iz autobusa vidio tijelo Dede Crnalića, sa posjekotinom na vratu. Također je kazao da je vidio još jedno ili dva tijela koja nije prepoznao.

“Krenuli smo prema ulazu. Moj brat je bio ispred mene i vidio sam da ga je prstom pozvao Rade Marinović da dođe. Krenuo sam i ja i on mi je odmahnuo da se vratim. Tada sam ga zadnji put vidio”, naveo je svjedok.

Odgovarajući na upit Odbrane, on je rekao da je poznavao Radu Marinovića i njegovog oca Mihajla, te da su bili komšije.

S-4 je naveo da je ispred hangara u Manjači nakratko vidio policajca Boška Grabeža, te Zorana Babića, za koga je kasnije čuo da je nožem ubio Saida Babića zvanog Đuzin. Odbrana je konstatovala da svjedok u istrazi nije spomenuo da je Babić ubio Đuzina.

S-4 je svjedočio na suđenju bivšim prijedorskim policajcima Darku Mrđi, Zoranu Babiću, Radenku Marinoviću i Milanu Gavriloviću, koji su optuženi da su učestvovali u progonu bošnjačkog stanovništva u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske (RS). Na teret su im, po šest tačaka optužnice, stavljena ubistva, prisilni nestanci i nečovječno postupanje 1992. godine.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je kazao da su ljudi koji nisu bili na Manjači pričali da je njegov brat stradao od drugog zatvorenika nakon što su natjerani da se tuku, ali da se nada da će otkriti istinu na ovom suđenju.

Optuženi Babić je kazao da mu je drugi svjedokov brat nudio novac za informaciju o ubistvu brata, te da će sve reći na sudu kada dođe vrijeme da svjedoči u svoju korist.

Svjedok je kazao da ne poznaje Milana Gavrilovića.

Suđenje se nastavlja 23. decembra.

BIRN

- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.