Izdvajamo

Nakon 13.308 dana, Sajid Kešić je napustio rapsku bolnicu koja mu je više od 36 godina bila jedini dom, a njezini zaposlenici jedina porodica.

Posredovanjem rapske bolnice te drniškog i zagrebačkog centra za socijalnu skrb, Perica (kako su ga prozvali u bolnici) je smješten u zagrebački Centar za rehabilitaciju koji stručno skrbi o ljudima s umjerenim, težim i teškim intelektualnim teškoćama.

Dočekali su ga sestra Saida i brat Nisvet Kešić, koji su preko 24sata našli svog davno izgubljenog brata.

Podsjećamo, "Kišni čovjek" s Raba nakon punih 36 godina ima identitet. Zove se Sajid Kešić, rođen je u okolici Prijedora (Kamičani) u BiH. DNK analiza potvrdila je da su mu Saida i Nisvet brat i sestra. Tri sestre i brat su ga bezuspješno tražili.

"Uzbuđen sam ne mogu još vjerovati napokon smo našli svog brata. Ne krivim nikoga, ali neko je kriv", rekao je Nisvet Kešić (55) iz Zagreba.

Kada je Perica pronađen prije 36 godina, splitska ga je policija prvi put pokušala identificirati. Tada su ga fotografirali, uzeli otiske prstiju, ali identifikacija nije dala nikakve rezultate. U godinama što su slijedile iz rapske bolnice je upućeno više zahtjeva da se mladiću još koji put pokuša utvrditi identitet, ali pomaka nije bilo.

U bolnicu je dovezen još 9. septembra 1980. godine, sanitetskim vozilom iz splitske bolnice, od kada gotovo četiri decenije nije kročio izvan bolničkog parka. Bez ikakvih dokumenata pronašli su ga krajem augusta 1980. godine kako luta negdje na području Drniša. Tek se nagađalo da ima između 16 i 18 godina, a sada je prešao pedesetu.

S njim se tada teško uspostavljao bilo kakav kontakt, pa ga je tadašnja prihvatna stanica Centra za socijalni rad Drniš 25. augusta 1980. smjestila u splitsku Kliniku za psihijatriju. Nekoliko sedmica kasnije je prebačen na Rab, u psihijatrijsku bolnicu. Primljen je kao NN muška osoba, nepoznatog imena, datuma rođenja i adrese. U bolničkim dokumentima su mu kasnije unijeli ime Perica Matas.

Sav apsurd u kafkijanskoj sudbini Perice Matasa možda najbolje ocrtava prošlogodišnji dopis kojim je iz MUP-a odgovoreno na zahtjev pomoćnice ministrice za socijalnu politiku Ive Prpić, koja je tražila utvrđivanje Peričina identiteta. Ukratko, MUP joj je odgovorio da se za utvrđivanje identiteta obrati - MUP-u!

radiosarajevo.ba


Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak