Izdvajamo

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor, dana 16.08.2017.godine, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, podnijeli su izvještaj protiv lica S.G.(1969) iz Prijedora, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo ''Falsifikovanje ili uništavanje službene isprave''.

Tokom kriminalističke obrade utvrđeno je da je osumnjičeni S.G., kao predsjednik saveza jednog udruženja regije Banja Luka, bez održavanja sjednice skupštine navedene asocijacije, sačinio izvod iz zapisnika o produženju svog mandata na mjestu predsjednika saveza udruženja u trajanju do kraja 2019.godine. Predmetni izvod iz zapisnika osumnjičeni je predstavio kao istinit, ovjeravajući sadržaj službenim pečatom.

Policijska Uprava Prijedor

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.