Izdvajamo

Monodrama “BH stend-drp tragedy”, novi komad prvaka drame Narodnog pozorišta u Sarajevu Josipa Pejakovića, biće izvedena u utorak, 29. avgusta na Kastelu, u organizaciji Artwork-a. Predstava je ozbiljna, ima stvaralački život, iz nje se može vidjeti dio istorije Bosne, kroz kritički ostvrt i komparaciju s periodom osmanske i austrougarske vladavine, kao i vremenom komunizma i današnje BiH.

"Smatrao sam da Bosnu ipak treba predstaviti u drugom svjetlu, a ne s vicevima o Sulji i Muji. BiH zaslužuje puno više satire, pažnje i mudrosti, a ne primitivizma i onog čime smo bombardovani svih ovih godina kroz komedije", kaže Pejaković.

Za razliku od dosadašnjih predstava u kojima je govorio u ime drugih ljudi, u ovoj monodrami Josip Pejaković govori o sebi, o svom muzičkom angažmanu u travničkoj grupi "Veziri", nakon čega se posvetio glumi, te u svom prepoznatljivom stilu komentariše našu svakodnevnicu, prikazujući dio istorije Bosne i Hercegovine. Ulaznice po cijeni od 10 KM u prodaji od 21. Avgusta ispred RK “Boska”. Informacije na broj telefona: 066/905-399.

izvor: N.N.

"Srpski narod nije kolektivno kriv za zločine i otuda ima odgovornost da se od njih javno ogradi i to djelima. Zato su neizmjerno važne aktivnosti “Žena u crnom”, grupe “Četiri lica Omarske” iz Beograda ili Udruženja “Kvart” iz Prijedora"

kaže Mujagić za Avaz.ba