Izdvajamo

Na osnovu raspisane potrage od strane Policijske uprave Prijedor, pripadnici Jedinice granične policije Bijeljina, na graničnom prelazu Popovi, dana 10.10.2018. godine, lišili su slobode lica K.Š. (1992), J.Š. (1995) i K.Š. (1987) svi iz Zagreba, državljani Hrvatske, zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje krivičnih djela ''Prevara'', „Krađa“ i „Lažno predstavljanje“ a koji su predati u nadležnost policijskim službenicima PU Prijedor. Preduzimajući dalje mjere i radnje a zbog postojanja osnova sumnje da je zajedno sa pomenutim licima počinio navedena krivična djela, policijski službenici PU Prijedor, dana 11.10.2018. godine, u Prijedoru lišili su slobode lice S.R. (1988) iz Zagreba.

Tokom kriminalističke obrade utvrđeno je da su osumnjičena lica K.Š. J.Š. i još jedno lice, dana 23.09.2018. godine, u mjesto Čarakovo, dovela u zabludu oštećeno lice Š.K. iz Prijedora, te istu navele da im da novac u iznosu od 450,00 KM čime su počinili krivično djelo „Prevara“.

Za osumnjičena lica K.Š. i S.R. utvrđeno je da su dana 23.09.2018. godine, lažno se predstavljajući kao policijski inspektori, doveli u zabludu oštećenu S.DŽ. iz Prijedora, nakon čega je lice S.R. iskoristilo nepažnju oštećene te otuđilo novac u iznosu od 600,00 KM i tri zlatna prstena, čime su počinili krivična djela „Prevara“ i „Lažno predstavljanje“.

Preduzimajući dalje aktivnosti za osumnjičena lica K.Š. J.Š. i još jedno lice, utvrđeno je da su dana 24.09.2018. godine, u Prijedoru, u porodičnoj kući lica M.R. iz Prijedora, nudeći na prodaju masažere za tijelo i prezentaciju rada masažera, iskoristili nepažnju oštećenog lica, te iz prostorije kuhinje otuđili novac u iznosu od 5.500,00 KM, čime su počinila krivično djelo „Krađa“.

Rasvjetljavajući krivično djelo „Krađa“ koje je izvršeno dana 26.09.2018. godine u mjestu Brekinja, opština Kozarska Dubica na štetu lica N.M. utvrđeno je da je lice K.Š. zajedno sa još jednim licem, iskoristilo nepažnju oštećene te iz kuće otuđilo novac u iznosu od 700,00 KM.

Ukupna materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 8.000,00 KM.

O navedenom obavješteno DKP Republike Hrvatske u BiH kao i Služba za poslove sa strancima-Terenski centar Banja Luka, dok su lica lišena slobode, nakon

završene kriminalističke obrade, uz saglasnost dežurnog tužioca OJT Prijedor, otpuštena iz službenih prostorija.

Nakon dokumentovanja i kompletiranja predmeta, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, protiv lica K.Š. J.Š. K.Š. i S.R. biće dostavljen izvještaj za počinjena krivična djela.

 

PU Prijedor

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.