Izdvajamo

Više od 100.000 ljudi potpisalo je do sada međunarodnu onlajn peticiju na stranici change.org, kojom se pruža podrška Ini Ritan iz Prijedora, aktivistkinji koja se bori za zaštitu životinja, a prije svega napuštenih pasa u ovom gradu.

Peticiju je pokrenula Nacionalna organizacija za zaštitu životinja – ENPA, najstarija italijanska nevladina organizacija koja se bavi zaštitom životinja, a nakon što je ovu profesorku engleskog jezika iz Prijedora policija osumnjičila da je u posljednje četiri godine držala nelegalna prihvatilišta za pse na više lokacija u Prijedoru, te da je životinje transportovala u inostranstvo, gdje su “bespravno ustupane trećim osobama”.

Iz ove organizacije navode da u potpunosti podržavaju Inu koja, kako ističu, samo radi posao koji institucije ne rade.

– ENPA godinama sarađuje sa Inom i njenom nevladinom organizacijom “Prijedor emergency”. Ina je posvetila život pomaganju napuštenim psima u Prijedoru, gdje su prava i zaštita ovih životinja često zapostavljeni. Ona vodi prihvatilište za pse koje je uspostavljeno uz mnogo truda, uz pomoć “Prijedor emergency” i ENPA. U tom prohvatilištu napušteni psi se ne ubijaju, već volonteri brinu o njima, liječe ih i pronalaze im udomitelje u inostranstvu. U 2018. godini oko 180 ovih pasa je udomljeno izvan Bosne i Hercegovine, gde je imaju šansu za život kakav nikada ne bi imali u BiH. Cjelokupan proces udomljavanja urađen je u skladu sa procedurama koje propisuje Evropska unija, a koje su sigurno mnogo rigoroznije nego procedure u BiH koje se tiču zaštite životinja. Nijedan pas nije prodat ili ilegalno zatvoren ili transportovan – navodi se u saopštenju za javnost koje je uputila ENPA.

U ovoj organizaciji smatraju da optužbe protiv ove aktivistkinje ne stoje, te da je ona “uvijek radila samo u interesu životinja i zajednice”. Smatraju i da je izvještaj protiv nje podnesen jer je “učestalo kritikovala lokalne vlasti zbog njihove politike u oblasti zaštite životinja i optužila azil Kurevo da pse drži u lošim uslovima”.

– Zajedno sa građanima Italije i EU, koji su potpisali peticiju, tražimo od Grada Prijedora da povuče optužbe protiv Ine Ritan i da aktivno sarađuju sa njom kako bi se riješila ova pitanja – navode iz ENPA, koja je snimila i dokumentarni film o Ininoj priči.

 

EuroBlic-srpskainfo.com

 

Zakon o fotografisanju

Malo ponavljanja gradiva o tome što je dozvoljeno, a što nije, po pitanju fotografiranja:

Opširnije...