Izdvajamo

Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor u prvim danima 2019. imala je devet intervencija na gašenju požara na dimnjaku, odnosno vatrogasci su, kako kažu u ovoj vatrogasnoj jedinici, u prosjeku jednom dnevno gasili po jedan zapaljeni dimnjak.

"U ovim prvim danima nove godine bilo je ukupno 18 intervencija. U prošloj godini bilo je 289 požara, od toga 42 su bili požari dimnjaka i dimovodnih kanala", rekli su u ovoj vatrogasnoj jedinici.

Dodali su da je čest slučaj koji doprinese zapaljenju gradnja dimnjaka i dimovodnih kanala sa drvenim gredama krovne konstrukcije koje su uzidane u dimnjak.

"Greda se u tom slučaju zapali i dolazi do bržeg širenja vatre i na krov, što je jako opasno. Nije rijedak slučaj da su građevinski nedostaci vrlo čest uzrok požara na dimnjacima", istakli su u ovoj vatrogasnoj jedinici.

Prema njihovim riječima, prilikom izgradnje mora se obratiti posebna pažnja i sve izvesti u tehničkim uslovima za tu oblast.

Apelovali su na građane da u toku sezone, posebno pred njen kraj, izvrše čišćenje dimnjaka, ali i na početku sezone, kako bi se spriječile ove vrste požara.

"Na početku sezone grijanja je obavezno čišćenje, ali i pred kraj, u januaru ili februaru, jer brzo dolazi do prljanja prolaznih kanala usljed čestica čađi koje stvaraju probleme i dolazi do požara dimnjaka", rekli su u ovoj vatrogasnoj jedinici.

U Profesionalnoj teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Banjaluka rekli su da nisu imali mnogo gašenja požara na dimnjacima u prvim danima nove 2019.

"Od 1. januara vatrogasci su pet puta izlazili na teren kako bi gasili dimnjake", rekli su u Vatrogasnoj jedinici Banjaluka.

Mnogi Banjalučani kažu da dimnjake čiste redovno i na vrijeme, ali ima i onih koji to ne rade.

"Iskreno, nisam očistio dimnjak baš dugo, sigurno dvije grijne sezone. Srećom, nisam imao problema", rekao nam je jedan Banjalučanin.


Nezavisne

Hvala Caja.!! Ti si nas prozor Četvrtkom u naše malo misto..!!

Haris
Četvrtak