Izdvajamo

U Policijskoj upravi Prijedor, 19.02.2018. godine, održana je redovna konferencija za novinare na kojoj su rezultate rada za januar mjesec tekuće godine, prezentovali načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović i načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović.

Hačelnik Vujanović je istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Prijedor, u januaru mjesecu održano zadovoljavajuće stanje bezbjednosti, te je naveo da nije bilo evidentiranih težih krivičnih djela, čije izvršenje bi izazvalo bitnije uznemirenje građana.

U oblasti stanja kriminaliteta evidentirano je smanjenje broja izvršenih krivičnih djela. Rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 68,2% dok ukupna rasvjetljenost krivičnih djela iznosi 84,8%. Takođe je naveo da je tokom proteklog mjeseca, rasvjetljenost krivičnih djela teška krađa veća za 25 % u odnosu na isti period 2018. godine, što je prije svega rezultat pojačanog angažovanja policijskih službenika.

U pogledu povećanog priliva migranata, načelnik je rekao, da je na području PU Prijedor kontrolisano i identifikovano ukupno 97 migranata, te da nije bilo evidentiranih krivičnih djela i prekršaja počinjenih od strane ovih lica. Naveo je da PU Prijedor preduzima sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti te ostvaruje potrebnu saradnju sa Terenskim centrom za strance Banja Luka i pripadnicima Granične policije BiH.

Načelnik Vujanović je stanje javnog reda ocijenio kao stabilno, te je naveo da je u ovoj oblasti evidentirano smanjenje broja prekršaja javnog reda i mira. Svi javni skupovi koji su održani na području Policijske uprave Prijedor, protekli su bezbjedno, a tokom novogodišnjih i božićnih praznika, nije bilo incidenata.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja nije bilo evidentiranih saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima, odnosno smanjen je broj saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica.

Policijski službenici su ukupno evidentirali 1526 prekršaja, a poseban akcenat je stavljen na prekršaje vezano za učestvovanje u saobraćaju pod dejstvom alkohola i dugih psihoaktivnih supstanci. Iz saobraćaja je isključeno 185 vozača, od čega preko 80 % vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola.

Načelnik Mikanović je naveo da je u mjesecu januaru 2019. godine zabilježeno blago smanjenje broja izvršenih krivičnih djela. Evidentirano je ukupno 99 krivičnih djela (109). Kao i do sada ovaj broj izvršenih krivičnih djela pratila je veoma dobra otkrivačka djelatnost policijskih službenika, tako da procenat rasvjetljenosti KD po nepoznatom izvršiocu iznosi 68,2 % a procenat ukupne rasvjetljenosti 84,8 %.

Na krivična djela protiv opšteg kriminaliteta i dalje otpada najveći broj evidentiranih krivičnih djela i to 80 od čega su 42 KD po nepoznatom izvršiocu. Krivičnih djela protiv imovine bilo je ukupno 47, a rasvjetljenost ovih krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 73,7 % dok ukupna rasvjetljenost iznosi 78,7 %. Načelnik je istakao da su u januaru zabilježena 23 krivična djela teške krađe od kojih je rasvjetljeno 18 ili 78,3 %.

U prvom mjesecu ove godine nije bilo krivičnih djela u vezi otuđenja motornih vozila. Nije bilo nerasvjetljenih krivičnih djela protiv života i tijela a evidentirano je ukupno 12.

Oblast privrednog kriminaliteta u januaru je obilježio nastavak akcije Zoll 3 koja je usmjerena na suzbijanje nelegalne trgovine motornim vozilima i autodijelovima nakon čije realizacije se još radi na prikupljanju dokumentacije koja je potrebna za kompletiranje izvještaja o počinjenim krivičnim djelima koji će biti dostavljeni nadležnom tužilaštvu. Pored ove akcije evidentirano je devet krivičnih djela iz ove oblasti a materijalna šteta i protivpravno stečena imovinska korist iznosi oko 200.000,00 KM.

U izvještajnom periodu protiv lica koja su se bavila zloupotrebom opojnih droga podneseno je pet izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Izvršeno je ukupno šest oduzimanja opojnih droga pri čemu je ukupno oduzeto oko pola kilograma opojne droge marihuana i takođe oko pola kilograma opojne droge spid.

 

PU Prijedor

Zato necu da cutim, nego necu prestajati pricati, pricat cu o prošlosti, pricati o istini, a ti sine moj i djeco naša, slušajte i pamtite, pamtite i zapamtite, zapamtite i ne zaboravite, jer ko nema prošlosti nema ni buducnosti.