Izdvajamo

Značajan broj stanovnika Omarske je uvjeren – bilo bi im bolje kada bi njihovo mjesto, zajedno sa okolnim naseljima, imalo status opštine.

Zbog toga su pokrenuli proceduru sa takvim ciljem, uz podsjećanje da je Omarska tokom tri perioda u prošlosti bila opština, posljednji put do 1963. godine, kada je pripojena Prijedoru.

Za građansku inicijativu, kažu, imaju sve što im je potrebno, dodajući da ne postoji nijedan razlog da ne nastave putem kojim su krenuli. Ističu da Omarska ispunjava sve zakonske i ostale preduslove da postane samostalna lokalna zajednica. To piše i u elaboratu o ekonomskoj opravdanosti formiranja opštine Omarska, koji je krajem prošlog mjeseca predstavljen mještanima. Elaborat, čiji je autor Institut za naučno-istraživački rad Nezavisnog univerziteta iz Banjaluke, pokazao je ekonomsku opravdanost.


“Na ovom području živi preko 13.200 stanovnika, što je dovoljan broj za jednu lokalnu zajednicu. Isto tako, prihodi od PDV-a, te ostali prihodi, dovoljni su za funkcionisanje jedne opštine, tako da su i ti uslovi zadovoljeni. Naš institut je radio elaborat za Stanare, najmlađu opštinu u Republici Srpskoj, te se iskreno nadamo da će i ovaj Inicijativni odbor istrajati u svojim ciljevima”, rekla je dr Mirjana Stojanović-Trivanović, koja je sa stručnim timom pripremila ovu analizu.

Okupljeni u Inicijativnom odboru, koji aktivno djeluje od februara ove godine, nakon prezentacije elaborata prešli su na sljedeći korak. Krenuli su sa prikupljanjem potpisa stanovništva, kako bi se njihova inicijativa što prije našla u proceduri u prijedorskoj Skupštini grada, a nakon toga i u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Mnogo je razloga za ovu odluku.

 

“Smatramo da možemo bolje živjeti, a samim tim i kvalitetnije iskoristiti naše resurse i značajnu količinu sredstava koja odlaze sa ovog prostora. Činjenica je da je razvoj postojao, ali mi smatramo da bi neke stvari mogli kvalitetnije uraditi. Na taj način ćemo pokušati da zadržimo stanovništvo na ovoj teritoriji”, kaže član Inicijativnog odbora Branko Anđić.

On dodaje da formiranje manjih opština od većih cjelina nije ništa neobično, naročito kada se pogleda preko granice. Evropski standard je oko 10.000 stanovnika za opštinu, a Omarska sa preko 13.000, prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, ispunjava i taj uslov. Elaborat o ekonomskoj isplativosti pokazuje da bi Omarska bila samoodrživa zajednica sa budžetom od 5.080.000 KM, što je i iznos koji se trenutno sa ovog područja sliva u budžet Prijedora. Sredstva od PDV-a, koncesiona naknada za Rudnik željezne rude, naknade za korištenje šumskih resursa, dio su planiranih prihoda kojima bi se punila opštinska kasa. Ali ne bi se stalo na tome, jer je budžet zamišljen kao razvojni.


“Plan je da otvaramo nove industrijske zone, zatim da ulažemo i privlačimo investitore i da omogućavamo razvoj samostalnog preduzetništva. Siguran sam da možemo, u periodu od tri-četiri godine, stvoriti uslove da taj budžet bude još veći”, dodaje Anđić.

Jedan od prvih koraka, ako uspiju u svojoj namjeri, biće formiranje industrijskih i poslovnih zona, jer ih trenutno nemaju na području Omarske, poručuje Ranko Smiljanić, predsjednik Inicijativnog odbora.

“Da se privuku investitori, stvore radna mjesta i tako zadrži stanovništvo. Stanari su dobar primjer. Tamo trenutno grade četiri hale, koje će dati na raspolaganje potencijalnim investitorima. Što se Omarske tiče, područje oko raskrsnice na banjalučkoj cesti je dobra pozicija, jer se nalazi na pola puta između Prijedora i Banjaluke, a tu blizu biće i najavljeni auto-put”, kaže Smiljanić.


On dodaje da ova priča nije usmjerena ni protiv koga, te da bi Omarska nastavila da njeguje dobre odnose sa Prijedorom, ali i drugim lokalnim zajednicama u regiji, kao i do sada. Mnoge usluge i funkcije koje trenutno pruža Prijedor koristili bi i dalje, objašnjavaju, ukoliko se pokaže da je to isplativo i efikasno. Održani su sastanci u svim mjesnim zajednicima i naseljima koje obuhvata potencijalna opština. Reakcije su pozitivne, navodi Smiljanić, dodajući da su uspjeli razjasniti građanima sve nedoumice koje su imali.

Vođeni su razgovori sa svim relevantnim lokalnim i republičkim faktorima. U Inicijativnom odboru ističu da je sastanak sa gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem bio konstruktivan i da je on ocijenio da ekonomska studija treba pokazati opravdanost osnivanja nove opštine, te da volju naroda ne treba osporavati.

Kočnica svemu su rezerve predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i prvog čovjeka DNS-a Marka Pavića, jer oni za sada ne prihvataju inicijative za formiranje novih opština na teritoriji Grada Prijedora, a zamisao iz Omarske nije jedina, pošto se i u Kozarcu mogu čuti slični tonovi.

Ipak, u Inicijativnom odboru kažu da, uprkos tome, idu dalje, u skladu sa zakonskim procedurama, jer je namjera da se zarađeno u Omarskoj tu i troši, a kako poručuju – najbolja rješenja za svoje probleme znaju sami mještani.

www.opcija.net

Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.