Izdvajamo

Na malom gradskom otvorena je 14. Privredno-turistička manifestacija "Dani meda" na kojoj izlažu pčelari iz Prijedora, Kostajnice, Novog Grada i Bihaća.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je danas obišao izlagače i pozvao sugrađane da do kraja sedmice i oni posjete izložbene štandove pčelinjih proizvoda na malom trgu i snabdiju se domaćim ,i po zdravlje korisnim, proizvodima od meda.

"Pčelari kažu da godina nije bila dobra, ali je med izuzetno dobar. Imaju i zaliha iz prethodne godine i kažu da su u cjelini zadovoljni, te da su bolje prošli nego pčelari u nekim drugim krajevima Republike Srpske", rekao je Đaković novinarima nakon obilaska izlagača.
Šef gradskog Odsjeka za poljoprivredu Tatjana Marić rekla je da su, osim iz Prijedora, prisutni i pčelari iz Novog Grada, Kostajnice i Bihaća i da učestvuje manje izlagača nego prethodnih godina jer je godina bila teška za poljoprivrednu proizvodnju, a samim tim i za proizvodnju meda i drugih pčelinjih proizvoda.

"Podsticaje za pčelare imamo svih tih 14 godina i oko 10.000 KM godišnje plasiramo udruženjima pčelara za organizaciju manifestacije, za njihovo stručno usavršavanje, te za njihove nastupe na ovakvim manifestacijama u okruženju", dodala je Marićeva.
Predsjednik Udruženja "Prva pčela" Prijedor Đuro Kunić rekao je da ovo udruženje broji oko 80 aktivnih članova i podsticaje koriste za 3.400 košnica, dodajući da podsticaji sa republičkog nivoa iznose pet KM, a sa lokalnog dvije KM po pčelinjem društvu.

"Prinos je ove godine više nego skroman - od dva, tri do pet kilograma po društvu, što za nas nije dovoljno ni da pokrijemo rashode", rekao je Kunić.
Izlagače su danas, kao i svake godine, posjetili mališani Dječijeg vrtića "Radost" .
Cijena meda je uprkos lošoj sezoni na prošlogodišnjm nivou i iznosi 15 KM, a u ponudi su i razni drugi proizvodi i delicije od meda.
Sajam meda biće otvoren do nedjelje, 29. septembra, kada će med na štandovima zamijeniti voće na manifestaciji " Dani voća".

prijedorgrad.org


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.