Izdvajamo

Neophodno je vakcinisati se što prije, jer su nakon vakcinacije potrebne najmanje dvije sedmice da se razvije zaštita. Vakcinacija protiv gripa obično počinje krajem oktobra, rekla je u intervjuu za "Nezavisne" Nina Rodić-Vukmir, načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS.

"Svaka osoba može da oboli od gripa, a najčešće obolijevaju djeca, starije osobe i hronični bolesnici. Vakcinacijom protiv gripa možete zaštiti sebe i smanjiti mogućnost da prenesete grip na druge osobe i spriječite nastanak komplikacija tokom infekcije virusima gripa, a to je i najvažnija i najefikasnija mjera prevencije protiv gripa", istakla je ona.

NN: Kome se preporučuje vakcinacija protiv gripa?

RODIĆ-VUKMIR: Vakcinacija se preporučuje svim osobama koje žele smanjiti rizik od obolijevanja od gripa, razvoj komplikacija, aktivaciju postojeće hronične bolesti, posjete ljekaru, potrošnju lijekova i u izostanke s posla, kao i djeci starijoj od šest mjeseci. Posebno se preporučuje hroničnim bolesnicima, starijim osobama, osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu s osobama koje pripadaju rizičnim grupama pa im lako mogu prenijeti infekciju, svim zdravstvenim radnicima i zaposlenima u sektorima i službama od javnog značaja.

NN: Ljekari preporučuju, i kao prioritetnu grupu za vakcinaciju stavljaju trudnice. Da li vakcina protiv gripa može biti štetna za trudnice i u kojem stadijumu trudnoće je mogu primiti?

RODIĆ-VUKMIR: Trudnice su u povećanom riziku od komplikacija tokom infekcije virusima girpa i 50 odsto češće se liječe u bolničkim uslovima od ostalih kategorija stanovništva. Vakcinacija protiv sezonskog gripa je sigurna u svim stadijumima trudnoće. Nakon vakcinacije svoj imunitet trudnice prenose na dijete i štitite ga tokom prvih šest mjeseci života. Novorođenčad mlađa od šest mjeseci se ne mogu vakcinisati protiv gripa, pa im je najbolja zaštita vakcinisana majka.

NN: Koje grupe stanovništva ne smiju primiti vakcinu protiv gripa?

RODIĆ-VUKMIR: Vakcinu ne mogu primiti osobe sa alergijom na jaja i pileće proteine, osobe koje su pri prethodnoj vakcinaciji imale jaku reakciju preosjetljivosti, osobe preosjetljive na druge sastojke vakcine i djeca mlađa od šest mjeseci. Osobe sa bilo kojom aktivnom infekcijom i povišenom temperaturom treba da sačekaju sa vakcinacijom do ozdravljenja. Takođe, primjena kortikosteroida u vrijeme vakcinacije može značajno umanjiti imunološki odgovor, tj. postoji velika mogućnost da nivo stvorenih antitijela neće biti adekvatan.

NN: U kojem konkretno periodu, odnosno u kojim mjesecima u godini je najbolje primiti vakcinu protiv gripa?

RODIĆ-VUKMIR: Neophodno je vakcinisati se što prije, jer su potrebne najmanje dvije sedmice nakon vakcinacije da se razvije zaštita. Vakcinacija obično počinje krajem oktobra.

NN: U RS je u protekloj sezoni gripa bilo više mrtvih u odnosu na prethodne sezone, koji je razlog tome?

RODIĆ-VUKMIR: Tokom prethodne sezone, Institutu za javno zdravstvo RS prijavljene su ukupno 62 osobe umrle od posljedica teške akutne respiratorne infekcije (SARI). Gotovo svi umrli su osobe srednje i starije životne dobi sa višestrukim komorbiditetima. Najveći broj umrlih od SARI infekcija bio je u 5. nedjelji, i to ukupno 18. Dva i više komorbiditeta u podlozi infekcije imalo je 87 odsto preminulih, a prema vrsti komorbiditeta zastupljenost je takva da je 45,1 odsto imalo bolesti kardiovaskularnog sistema, 33 odsto bolesti respiratornog sistema, dok ih je 25,8 odsto bolovalo od dijabetesa.

NN: Nova vakcina koja će biti nabavljena za ovu sezonu gripa je četvorovalentna, šta to konkretno znači?

RODIĆ-VUKMIR: Postoje stotine A sojeva virusa influence koji neprestano mutiraju i teško je predvidjeti koji će cirkulisati. Dok postoje samo dva B soja. Dvije antigenski različite vrste influence B kruže od 1985. godine, a određivanje dominantnog soja gripa B posljednjih godina je nepredvidivo. Trovalentna vakcina štiti od tri različita virusa gripe: dva najčešća soja A (H1N1 i H3N2) i jednog B soja (bilo Massachusetts ili Brisbane), zavisno od procjene i analize uzoraka iz prethodne sezone o vrsti soja koja je cirkulisala i za koji se predviđa da će u određenoj godini najviše uticati na zdravlje građana. Četvorovalentna vakcina nudi iste prednosti kao i trovalentna i proces proizvodnje je potpuno isti, samo što sadrži i oba navedena B soja, tako da ta vakcina osobu štiti od ukupno četiri soja. Primjena ove četvorovalentne vakcine protiv gripa omogućiće da se efikasnije preventivno reaguje na širenje virusa gripa i smanji obolijevanje ljudi, tj. omogućila bi vakcinalnim kampanjama efikasniju zaštitu ciljne populacije. Većina zemalja počela je sa primjenom ove vakcine još prošle sezone.

NN

Uzvišeni Allahu, neka tuga bude nada, neka osveta bude pravda, neka majčina suza bude dova da se više nikada i nikome više ne ponovi ni Kozarac, ni Prijedor, ni Srebrenica!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.