Izdvajamo

Proizvode od meda na malom gradskom trgu u Prijedoru zamijenilo je voće i razne prerađevine od voća na novootvorenoj privredno-turističkoj manifestaciji " Dani voća".

Ova izložba plodova iz prijedorskih voćnjaka održava se po četvrti put, ali zbog loših vremenskih uslova za poljoprivrednu proizvodnju uopšte, u ponudi je manje voća, a više voćnih rakija i prerađevina od voća.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je nakon posjete izlagačima rekao da grad godinama sarađuje sa poljoprivrednim proizvođačima u svim oblastima i da ima odgovarajuće podsticaje za sve vrste proizvodnje.
"Mi ih realizujemo svake godine u kombinaciji sa podsticajima koje daje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i sve to omogućava normalno funkcionisanje", rekao je Đaković.
Šef Odsjeka za poljoprivredu grada Prijedora Tatjana Marić potvrdila je da su uprkos nedovoljnom prinosu voća, ovu manifestaciju i ove godine uspjeli da organizuju Udruženje voćara Prijedor i ovdašnja Poljoprivredna zadruga "Kooperativa" da ne bi prekinuli tradiciju.
"Grad već 15 godina podstiče voćarsku proizvodnju sa oko 50.00 KM godišnje", navela je Marićeva.

Ona je istakla da se novac izdvaja za stare zasade, novu sadnju, organizacije događaja, stručna putovanja, posjete sajmovima, savjetovanjima, analizi zemljišta, a da je sada u toku i tender za početak izgradnje hladnjače za skladištenje voća, što je dugoročan projekat.
Na Malom trgu u Prijedoru svoje proizvode izlaže 15-ak voćara. Manifestacija će biti otvorena do kraja sedmice.


prijedorgrad.org/


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak