Izdvajamo

Avantura park koji je u Nacionalnom parku Kozara otvoren prošle godine, ove je zaživio u punom kapacitetu. Ovih dana dobiće četiri nova zip-lajna u dužini od 250 metara.
Testiranje je planirano za kraj ove nedeljee, a već narednog vikenda prvi turisti mogli bi probati novi sadržaj u Avantura parku. Dragan Romćević, direktor Nacionalnog parka „Kozara" kaže da su zip-lajnovi jedan do drugog u nizu, povezani meduplatformama. Najduži je 100 metara, a najkraći 40. — Kreće se praktično sa platforme, koja je na metar od zemije do 18 metara, najveće visine na kojoj je jedna od platformi — kaže Romćević i napominje da su prije mjesec dana pustili novu ferata stazu koja je i nešto novo u okruženju.

Na tom neće stati, jer u planu imaju završetak izletišta Paukovac koje je na drugom kraju Kozare prema Babićima. Već naredne godine u planu imaju uređenje izletišta Mlječanica. Ulaznica za djecu u Avantura park košta tri KM, a za odrasle sa 18 prepreka je pet KM. Korištenje četiri zip-lajna iznosi pet KM.


Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.