Izdvajamo

U Prijedoru su danas otvorene nove prostorije za javnu kuhinju koju vodi Udruženje građana "Optimisti", a koje je ovoj humanitarnoj organizaciji na korištenje dodijelio grad Prijedor.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da u Prijedoru djeluju dvije nevladine organizacije koje vode javne kuhinje i da ih budžet grada sufinansira sa 120.000 KM, a da one za odabir korisnika sarađuju sa mjesnim zajednicama, drugim nevladinim organizacijama i Centrom za socijalni rad Prijedor.

"Imamo kvalitetne ljude koji rade svoj posao, a stara je izreka da sloga kuću gradi i ako su ljudi dobre volje može se sve uraditi onako kako treba", rekao je Đaković novinarima u Prijedoru prilikom otvaranja novih prostorija javne kuhinje.

Predsjednik Udruženja građana "Optimisti" Zijad Čanić rekao je da su prostorije date 30.septembra i da su u međuvremenu uspjeli obezbijediti od donatora 27.300 KM za unutrašnje uređenje i opremanje i da je to urađeno znatno prije predviđenog roka, a da se preseljenje iz starih prostorija planira u narednih pet do sedam dana.

"U starim prostorijama u naselju Raškovac bili smo podstanari. Korisnici su bili napolju kad dođu po hranu i nosili je kući, pa bi im se usput ohladila. Ovdje ćemo imati i trpezarijske stolove zahvaljujući rudniku `Arselor Mital Prijedor`, tako da će se hrana služiti unutra", naveo je Čanić.

On je najavio da će, osim hrane, korisnicima ovdje biti omogućen i dnevni boravak, društvene igre i topli napici do 14.00 časova, a da će se tu naći i javno kupatilo i vešeraj, kao i hladnjača za skladištenje hrane.

Nove prostorije površine 81 kvadratni metar nalaze se u boračkim zgradama na Pećanima. Ova javna kuhinja svakodnevno priprema 220 obroka, od kojih se 30 vozi korisnicima u Kozarskoj Dubici. Takođe, mjesečno dijeli 40 paketa osnovnih životnih potrpština vrijednosti 90 do 100 KM, a osim redovnih aktivnosti, ima i vanredne koje zavise od povremenih donacija.

Javnu kuhinju Udruženje građana "Optimisti" je otvorilo 2016.godine.

Osim eksternih donacija udruženjima / pored " Optimista" i " Hljeb života" / koja vode javne kuhinje, sufinansiranje iz gradskog budžeta počelo je 2012. godine. Posebna budžetska stavka otvorena je dvije godine kasnije i do danas je učetverostručena.

prijedorgrad.


Zakon o fotografisanju

Malo ponavljanja gradiva o tome što je dozvoljeno, a što nije, po pitanju fotografiranja:

Opširnije...