Izdvajamo

Prema posljednjim dostupnim podacima slovenačkog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plata u toj zemlji iznosi 1.114 eura. Istovremeno, to je jedina plata u zemljama u regiji koja premašuje "magični iznos" od 1.000 eura


Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše prosječne plate u regionu su zabilježene u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema posljednjim dostupnim podacima slovenačkog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plata u toj zemlji iznosi 1.114 eura. Istovremeno, to je jedina plata u zemljama u regiji koja premašuje "magični iznos" od 1.000 eura.

Prosječna plata u Sloveniji je dvostruko veća od prosječnih primanja u skoro svim zemljama regiona Balkana, isključujući Hrvatsku u kojoj se prosječna mjesečna primanja polako približavaju cifri od 900 eura.

Poslije Slovenije slijedi upravo Hrvatska, još jedna članica Europske unije (EU) iz regiona Balkana, u kojoj, kako pokazuju zvanični podaci Državnog zavoda za statistiku za mjesec august, prosječna plata iznosi 6.438 kuna, odnosno 864 eura.

Potom slijedi Crna gora u kojoj je, prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore - Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u augustu 2019. godine iznosila 517 eura.

Najniže prosječne plate u regionu su zabilježene u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH u augustu ove godine iznosila je 925 KM, odnosno 472 eura, što je nešto više od plata u susjednoj Srbiji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosječna neto plata u Srbiji u augustu ove godine iznosila je 54.115 dinara, ili 460 eura.

I na samom kraju, najnoviji statistički podaci Zavoda za statistiku Makedonije su pokazali da je prosječna plata u toj zemlji u junu ove godine iznosila 25.127 denara, odnosno 409 eura, što je ubjedljivo najniža mjesečna zarada u regionu.

AA


"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...