Izdvajamo

Prema posljednjim dostupnim podacima slovenačkog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plata u toj zemlji iznosi 1.114 eura. Istovremeno, to je jedina plata u zemljama u regiji koja premašuje "magični iznos" od 1.000 eura


Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše prosječne plate u regionu su zabilježene u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema posljednjim dostupnim podacima slovenačkog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plata u toj zemlji iznosi 1.114 eura. Istovremeno, to je jedina plata u zemljama u regiji koja premašuje "magični iznos" od 1.000 eura.

Prosječna plata u Sloveniji je dvostruko veća od prosječnih primanja u skoro svim zemljama regiona Balkana, isključujući Hrvatsku u kojoj se prosječna mjesečna primanja polako približavaju cifri od 900 eura.

Poslije Slovenije slijedi upravo Hrvatska, još jedna članica Europske unije (EU) iz regiona Balkana, u kojoj, kako pokazuju zvanični podaci Državnog zavoda za statistiku za mjesec august, prosječna plata iznosi 6.438 kuna, odnosno 864 eura.

Potom slijedi Crna gora u kojoj je, prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore - Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u augustu 2019. godine iznosila 517 eura.

Najniže prosječne plate u regionu su zabilježene u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH u augustu ove godine iznosila je 925 KM, odnosno 472 eura, što je nešto više od plata u susjednoj Srbiji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosječna neto plata u Srbiji u augustu ove godine iznosila je 54.115 dinara, ili 460 eura.

I na samom kraju, najnoviji statistički podaci Zavoda za statistiku Makedonije su pokazali da je prosječna plata u toj zemlji u junu ove godine iznosila 25.127 denara, odnosno 409 eura, što je ubjedljivo najniža mjesečna zarada u regionu.

AA

Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.