Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković zahvalio se danas prigodnim prijemom predstavnicima ustanova kulture , kulturno-umjetničkih društava, turističke organizacije i nevladinih organizacija koje su učestvovale u kreiranju ovogodišnje manifestacije " Kulturno ljeto 2019".

 

Đaković je ovom prilikom izjavio da će Gradska uprava nastaviti razvijati ovu manifestaciju koja je i ove godine pokazala da se pretvara u novi brend grada, dobrodošao i građanima Prijedora i gostima ovog grada kao turistička ponuda u ljetnim mjesecima.

"Ovaj put smo imali proširenje nekim novim manifestacijama. Posebno su se pohvalno publika i učesnici izrazili o ŠA Festu koji je sa svojim programom izašao i na ulice grada i izuzetno je lijepo prihvaćen na ovim prostorima", rekao je Đaković.

On je naglasio da je povećan broj sadržaja i da su i učesnici i organizatori i posjetioci izuzetno zadovoljni predstavljanjem kulture, umjetnosti i društvenih djelatnosti koje grad ima.

Goran Krivić iz Udruženja građana "ŠA Fest" podsjetio je da je prošle godine organizovan memorijalni koncert u čast prerano preminulom muzičaru i umjetniku Daliboru Popoviću Mikši iz Prijedora, a da se ove godine dva dana prije koncerata izašlo na ulice grada sa raznim inovacijama u okviru "Prijedorskog ljeta kulture".

"Grad nas je podržao, institucije su na podržale, imamo vrlo pozitivne komentare od svih ljudi, ne samo od posjetilaca, nego i od izvođača, tako da za iduću godinu planiramo biti i bolji i veseliji", dodao je Krivić.

Na današnjem prijemu zvanicama su podijeljeni katalozi ovogodišnjeg "Prijedorskog ljeta kulture" i zahvalnice za učešće u manifestaciji i za doprinos njenom razvoju.

Prijedorsko Kulturno ljeto počelo je 30.maja i trajalo do 24.avgusta. U tom periodu održano je preko 40 različitih programa na 30 lokacija u gradu, gradskim trgovima i prostorima ustanova kulture u gradu i ruralnim područjima.

 

prijedorgrad.org


"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.