Izdvajamo

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Sabahudina Kajdića iz Prijedora, koji se tereti se za zločine počinjene 1992. godine u ovom gradu.

Osumnjičeni se tereti da je, kao pripadnik Prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), počinio progon civilnog stanovništva i krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

“On je za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okolice, kao pripadnik Prijedorske motorizovane brigade VRS, počinio progon civilnog stanovništva kao kazneno djelo zločina protiv čovječnosti. Na teret mu se stavlja da je zajedno sa drugim pripadnicima VRS, u julu 1992. godine, u mjestu Gornja Puharska, Općina Prijedor, sudjelovao u prisilnom odvođenju dvojice civila bošnjačke nacionalnosti kojima se od tada gubi svaki trag, kao i da je sudjelovao u odvođenju i ubistvu dvojice civila koji su nakon odvođenja iz kuća ubijeni na lokalitetu Jordan Njive”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Sabahudin zvani “Saša” tereti se i za mučenje i zastrašivanje većeg broja civila bošnjačke nacionalnosti.

Kajdić je uhapšen početkom decembra, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

BIRN


Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak