Izdvajamo

Na malom gradskom trgu u Prijedoru u četvrtak, 26. decembar, biće otvorena manifestacija "Prijedorska zima", koja će, uz bogat novogodišnji sadržaj, trajati do 6. januara.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je na današnjoj konferenciji za novinare pojasnio da će ovom manifestacijom zimski dani u Prijedoru biti upotpunjeni različitim sadržajima, od kojih je najveći dio prilagođen najmlađim sugrađanima.
On je dodao da će u okviru "Prijedorske zime" biti sadržaja namijenjenih i starijim Prijedorčanima i turistima koji budu boravili u gradu tokom novogodišnjih i božićnih praznika.
"Manifestaciju smo nazvali `Novogodinji trg` tokom koje će biti organizovani prigodni programi u kojima će učestvovati učenici četiri gradske osnovne škole koje su priredile atraktivne nastupe članova školskih sekcija, potom će uslijediti puštanje lampiona, slikanje sa Djeda Mrazom i čitanje nogovodišnjih pisama", istakao je Đaković.
Direktor Turističke organizacije grada Amira Ganić rekla je da će se za novogodišnju atmosferu pobrinuti i prijedorski ugostitelji i muzičari koji će organizovati veče vina i tamburice, veče rakije i narodne izvorne pjesme, ugostiteljsko veče, te di-džej večeri.
"Osim zabavnog dijela, na manifestaciji će biti izložene rukotvorine i prodaja prigodnih novogodišnjih poklona", istakla je Ganićeva.
Ni ove godine neće izostati doček dječije Nove godine, koji će biti organizovan 30. decembra na malom trgu, uz nastup pobjednika Dječijeg festivala "Djeca pjevaju hitove - novogodišnje karaoke" i neizbježnih Fazonka i Djeda mraza.
Gradonačelnik Đaković će mališanima čestitati Novu 2020. godinu i potom podjeliti oko 500 paketića.
U novogodišnjoj noći planiran je nastup pjevačice iz Beograda Mirjane Mirković, a od 2. januara biće nastavljena prodaja na malom trgu, sa akcentom na badnjake i one ukrase koji krase božićnu trpezu.
Za ljubitelje klizanja u ljetnoj bašti biće otvoreno klizalište, koje će raditi do 1. februara, ukoliko to dozvole vremenski uslovi.
Pokrovitelj manifestacije je Grad Prijedor, a organizator gradska Turistička organizacija.

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.