Izdvajamo

Nezaposleni, registrovani na birou za zapošljavanje od prvog januara ove godine zdravstveno će biti osigurani preko Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a. I to po nekoliko osnova. Preregistracija traje do 29. februara i Dalibor Pavlović, rukovodilac prijedorske Filijale Fonda zdravstvenog osiguranja, ističe da nema potrebe za gužvama koje se ovih januarskih dana mogu vidjeti u ovoj Filijali.

– Vremena ima dovoljno tako da panici nema mjesta. Svi zaposleni u Fondu novim osiguranicima stoje na raspolganju – ističe Pavlović.

U prijedorskoj Filijali očekuje se oko 17.500 osiguranika koji će biti zdravstveno osigurani po nekoliko osnova.

– Svaki osiguranik imaće svoje osiguranje. Znači, ne više preko nosioca osiguranja. Tako će biti osigurano i svako dijete – kaže Pavlović i ističe da je Zavod za zapošljavanje s prvim januarom odjavio sve nezaposlene sa zdravstvenog osiguranja.

Automatski su prijavljeni kao osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a.

– Zato nema potrebe da dolaze do kraja februara kako bi ovjerili zdravstvene knjižice, ali moraju doći kako bi se preregistrovali – kaže Pavlović.

Novine u zdravstvenom osiguranju nezaposlenih za cilj imaju smanjenje zloupotreba u ovom sistemu, tačnu evidenciju onih kojim zdravstveno osiguranje treba a na koncu bi trebale donijeti i određene uštede. Ovo posljednje omogućilo bi bolji pristup liječenju teških bolesti, nabavku novih lijekova, ali i mogućnost da se zahtijevnije operacije izvode ovdje u RS, a ne recimo negdje u inostranstvu.

– Mora se znati ko je na birou zbog posla, a ko zbog zdravstvenog osiguranja. Bilo je primjera da su pojedini radili u inostranstvu, a koristili osiguranje po osnovu biroa i nezaposlenosti – kaže Pavlović i naglašava da s ovim novinama to više neće biti moguće jer će se zdravstvena knjižica ovjeravati lično uz ličnu kartu koja će se davati na uvid.


infoprijedor.ba

Ziv I zdrav bio veliki humani covjece, znaj da nisi sam,kud god ti I tvoja kamera za, tobom cijela vojska gledalaca,mi koji smo daleko,uz tvoju pomoc smo tu sa vama,hvala,hvala za ovo divno snimanje u detalje,dogadzanja ovog ljeta,bilo je I tuzno I veselo,veliki selam iz Chicaga!

Ismeta Terzic Dzihic