Izdvajamo

Prijedorski Dom zdravlja smanjiće plate svojih radnika za pola koeficijenta u prosjeku te će ih vratiti na iznos od prije tri mjeseca kada je cijena rada bila manja za 10 KM, potvrdili su iz ove zdravstvene ustanove za Srpskainfo.

Naime, Vlada RS je u oktobru prošle godine odlučila da cijenu rada u javnim ustanovama u oblasti zdravstva poveća sa 135 na 145 KM. Međutim, iz zdravstvenih ustanova tvrde da im nije doznačen novac za ovo povećanje plata.

– Shodno tome JZU Dom zdravlja Prijedor je u skladu sa Zakonom iznos plata prilagodio prema postojećim finansijskim sredstvima, kako bi nastavio prepoznatljiv trend pozitivnog poslovanja i održavanja likvidnosti, ali i činjenicu da i pored smanjenja plate pola koeficijenta u prosjeku, i dalje isplaćuje najviše plate u okruženju kada je riječ o zdravstvenim ustanovama – saopštili su iz prijedorskog Doma zdravlja.

Kao primjer naveli su Dom zdravlja iz Banjaluke koji plate radnika isplaćuje po minimalnim koeficijentima.

– JZU Dom zdravlja Prijedor je od 01.03.2019. radnicima isplaćivao platu po maskimalnim koeficijentima i po tome je kao zdravstvena ustanova bio jedinstven u Republici Srpskoj, sobzirom da ostale ustanove isplatu vrše po minimalnim koeficijentima-tvrde iz ovog Dom zdravlja.

Zaključuju da će iznos plate sa novom cijenom rada od 145 KM i srednjim koeficijentom, biti jednak iznosu plate koju su radnici dobijali po maksimalnim koeficijentima i cijenom rada od 135 KM.
Na pitanje šta je sa finansijskom dobiti koja je ostvarena u iznosu od 800.000 KM u 2018. godini, iz Doma zdravlja odgovaraju da je ona jednim dijelom korištena za isplatu plata po maksimalnim koeficijentima.

– Tom dobiti su plaćene i investicije, odnosno nabavka dva sanitetska vozila, stomatološka oprema, ultarzvučni aparat i ostalo-navode iz ove ustanove.

Dodaju da su sa najavljenjim umanjenjem plata već upoznati i radnici i sindikat.

– Visina plata u narednom periodu, zavisiće kao i do sada od ugovorenog novca koji će ponuditi Fond zdravstvenog osiguranja RS za 2020. godinu-poručuju iz prijedorskog Doma zdravlja.

EuroBlic-srpskainfo.com

Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)