Izdvajamo

U maju 2018. godine Evropska komisija usvojila je prijedlog revizije Odredbe (EZ) br. 810/2009, u svrhu jačanja zajedničke vizne politike uzimajući u obzir migracije i sigurnosna pitanja.

Izmijenjeni oblik viznog režima sugeriše da se uloga vizne politike EU treba povećati u odnosu na saradnju s trećim zemljama.

Sve u svemu, članovi komisije koji stoje iza prijedloga rekli su da se namjerava olakšati vizni postupak putnicima koji češće putuju u schengensko područje i nagrađivati ​​zemlje koje su sarađivale na readmisiji ilegalnih migranata i drugim sličnim poljima putem upravo lakših viznih postupaka.

Nakon što je Komisija usvojila svoj prijedlog, Evropski parlament podržao ga je u aprilu 2019. godine, a tada mu je Vijeće Evropske unije dalo zeleno svjetlo kasnije u junu, što je bio posljednji korak ka njegovoj implementaciji.

Svi podnosioci zahtjeva za schengensku vizu koji od prve nedjelje februara 2020. pa nadalje podnesu zahtjev za prijavu, biće podložni novom schengenskom viznom režimu.

Zvaničnici nekoliko zemalja EU-a koji provode schengenski pravni red potvrdili su za SchengenVisaInfo.com da će se novi Visa režim početi primjenjivati ​​u istom periodu u svim državama članicama.

Portparol njemačkog Federalnog ministarstva vanjskih poslova je potvrdio ranije da će njemačka misija primjenjivati ​​reformisani Schengenski vizni režim od 2.februara 2020., kao i službenici jedinice za vizu Ministarstva vanjskih poslova Finske, Press ureda vanjskih poslova Belgije, kao i Dansko ministarstvo vanjskih poslova.

Nova pravila donijeće nekoliko izmjena u postupcima podnošenja zahtjeva za vizu te će poboljšati benefite koje dolaze sa vizom.

Glavne promjene predviđene ažuriranim režimom su sljedeće:

– Veće naknade za vize

– Produženi rokovi za podnošenje prijava

– Elektronske prijave u većini zemalja

– Predstavnici svih članica Šengena moraju biti prisutni u svakoj trećoj zemlji u pogledu uvođenja viza nakon 2. februara

– Česti putnici s pozitivnom viza prošlošću će imati koristi od viza sa dužom validnošću

Prvi izmjena tiče se cijene viza

Kandidati koji su nekad plaćali 60 eura po prijavi sada će morati plaćati 80 eura, dok će djeca od 6 do 12 godina koja će morati platiti 35 eura sada morati platiti 40 eura. Naknada se ne mijenja za državljane zemalja koje imaju sporazum o olakšanju viza s Europskom unijom, tu naknada ostaje 35 €.

Djeca od 0 do 6 godina i dalje su oslobođena od plaćanja.

U pokušaju da se olakšaju procedure podnošenja zahtjeva za vizu, ažurirani Vizni režim upućuje države članice da dopuštaju obrasce zahtjeva i dostavljaju se elektroničkim putem, gdje je to moguće.

Također je moguće elektronsko potpisivanje prijavnog obrasca, čiji elektronski potpis trebao priznati nadležna država članica.

Još jedan benefit koju donosi novi režim za podnosioce zahtjeva za vizu je ta što produžava rok u kojem se može podnijeti zahtjev, sa tri mjeseca na šest mjeseci prije putovanja.

Pomorci u obavljanju svojih dužnosti mogu podnijeti prijavu već devet mjeseci prije dolaska u bilo koju od šengenskih luka.

Buka

 

Ćutanje je teže od laži, jer čak i najveća laž podrazumijeva ma i najmanju mjeru istine, a ćutanje čak i nju ignoriše.

Borislav Pekić