Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da je sa novoimenovanim generalnim konzulom Republike Hrvatske u Banjaluci Zoranom Piličićem razgovarao o potrebama Hrvata koji žive u Prijedoru.

" Ovo su prvi kontakti poslije imenovanja novog konzula , razgovarali smo o problematici Hrvata i potrebama na području grada Prijedora. Definisali smo ono šta je do sada rađeno, definisali smo i planove tako da smo se složili da zajedno trebamo i dalje nastaviti popravljati uslove življenja i Hrvata na području grada Prijedora, ali i svih povratnika koji su u Prijedoru, ali i u svim prostorima gdje se takvi ljudi nalaze", rekao je Đaković novinarima nakon razgovora sa Piličićem.
On je dodao da se korektni odnosi i saradnja nastavljaju uz učešće i grada Prijedora, i entiteta Republika Srpska i Republike Hrvatske koja već godinama iskazuje volju da pomogne stanovništvu koje živi na ovim prostorima, pa i u gradu Prijedoru.
Piličić je rekao da je ovo njegova prva posjeta Prijedoru kao generalnog konzula i da je sa gradonačelnikom Đakovićem razgovarao o statusu i uslovima života Hrvata na području Prijedora i sve ono što Prijedor kao jedinica lokalne samouprave može uraditi da pobošlja te uslove.
"Moj utisak je da postoji dobra volja i maksimum dobre volje da se učini sve što je moguće i u tom kontekstu razgovarali smo o konkretnim projektima, infrastrukturi, asfaltiranju puteva, dogradnji, sječi šume i struji, kao i o dinamici realizacije svih tih projekata", naveo je Piličić.

 

prijedorgrad

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać