Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da je izbor i imenovanje trećeg predsjednika Skupštine grada Prijedora još jedna nepotrebna radnja u lokalnom parlamentu.

„Smijenjen je i drugi predsjednik u mandatu sadašnje skupštinske većine i imenovan je treći. Želim da se zahvalim prethodnim predsjednicima koji su profesionalno radili svoj posao, ali su smijenjeni. Novom predsjedniku želim sretan rad“, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru gdje je danas održana posebna sjednica Skupštine grada.

Novoimenovani predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović rekao je da je malo vremena ostalo u ovom mandatu i najavio da će svoj rad posvetiti svim građanima Prijedora.

 

„Poštujem volju skupštinske većine i volju i demokratsko pravo onih koji nisu glasali za mene. To što odbornici SDA nisu glasali i to razumijem. To je njihovo demokratsko pravo. Smijenjen je čovjek koji je bio iz SDA i to je takav politički način djelovanja te stranke i poštujem i uvažavam njihovo mišljenje“, izjavio je novinarima Duratović nakon što je imenovan.

Na pitanje novinara da li će nositi teret da od pet bošnjačkih odbornika u Skupštini grada Prijedora četiri nisu glasala za njegovo imenovanje, a on sam je jedini Bošnjak koji jeste u novoj skupštinskoj većini, on je odbacio podjele po nacionalnom ključu i podsjetio da je glasanje bilo tajno.

 „Ne. Zašto bih nosio teret?“, odgovorio je Duratović.

Sva tri odbornika SDA odsustvovala su sa sjednice za vrijeme izbora novog predsjednika, dok odbornik SDP-a BiH Sead Jakupović, koji je sa dužnosti predsjednika Skupštine grada Prijedora smijenjen u aprilu prošle godine, takođe ne čini skupštinsku većinu, nije potpisao niti podržao inicijativu za smjenu Mešića niti je podržao zahtjeve za održavanje triju posebnih sjednica u proteklih mjesec dana koje je potpisalo uvijek istih 17 odbornika.

Smijenjeni predsjednik Skupštine grada Prijedora Ajdin Mešić rekao je da broj ruku odlučuje o tome i ko je skupštinska većina i ko će biti predsjednik Skupštine.

 „To je demokratsko pravo odbornika da odaberu onoga ko će voditi Skupštinu. Nemam dalje komentara. U 11 mjeseci mog predsjedavanja imali smo korektnu saradnju i u najtežim trenucima. Odbornici su pokazali zrelost u poštivanju Skupštine i nadam se da će nastaviti tako raditi“, dodao je Mešić.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dalibor Pavlović ocijenio je da je Mešić dobar čovjek, da je profesionalac u poslu i da je saradnja bila solidna i bez ikakvih problema.

„Zbog činjenice da SDA više nije dio skupštinske većine nije postojala mogućnost da on ostane predsjednik skupštine i samim tim smo pristupili izboru drugog“, rekao je Pavlović.

 On je dodao da je izabrani Duratović bio jedini kandidat i poželio mu srećan i uspješan rad.

Šef Kluba odbornika SDA Mesud Trnjanin rekao je da SDA više nije dio skupštinske većine jer se odbornici iz te većine nisu ogradili od ranijih izjava narodnih poslanika Milana Tubina i Dragoslava Kabića u Narodnoj skupštini Republike Srpske koje su „daleko i duboko ušle u istoriju Prijedora koja se odnosi na period 1992. godine“.

„Mi smo spremni da žrtvujemo poziciju predsjednika Skupštine jer niko se nije izvinio niti ogradio. I princip odbornika Gradskog odbora SDA Prijedor je da ne možemo žrtve dešavanja u Prijedoru 1992. zamijeniti ni za jednu poziciju bilo gdje. Zbog te principijelnosti danas je predsjednik Skupštine smijenjen“, dodao je Trnjanin.

Odbornici su danas imenovali komisije za primopredaju dužnosti predsjednika Skupštine i za proceduru izbora i imenovanja direktora Centra za socijalni rad Prijedor i Upravnog odbora Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“, kao i Odbor za saradnju s dijasporom, dopunili komisiju za podrušku povratku i produžili mandat vršiocu dužnosti direktora Agencije „PREDA-PD“ Aleksandru Drljači.

SRNA

"A onda, kad im to nije uspjelo počeli su pričati sve glasnije i glasnije da Bosne nema. Pa koga ste onda pokušali osvojiti??" Josip Pejaković