Izdvajamo

U Prijedoru nema zaraženih virusom korona, saopštio je gradonačelnik Milenko Đaković nakon sinoćne sjednice Štaba za vanredne situacije.

Pod zdravstveni nadzor stavljeno je 100 osoba, koje su uglavnom posljednja dva dana doputovala u Prijedor iz Slovenije. Tri osobe trenutno se nalaze u kućnoj izolaciji, a kod jedne osobe rade se testovi na virus korona.
Iz Štaba je ponovo upućen apel građanima da nema mjesta panici, te da se pridržavaju propisanih preventivnih mjera.
" Sve mjere koje preduzimamo su u cilju preventive ,a ne ništa što bi trebalo da previše uzbunjuje naše građane", izjavio je Đaković.
Štab je donio odluku da se od danas kreće sa dezinfekcijom javnih ustanova u gradu, kao i javnih površina. Građani će o svemu biti naknadno obavješteni, naročito o zonama gdje bude bilo potrebno da se oslobodi unutrašnji ili vanjski prostor. Apel je upućen i svim građanima da i oni sprovedu mjere dezinfekcije u svojim stambenim objektima.

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama ("Službeni glasnik RS", broj: 121/12 ) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja grada Prijedora ("Službeni glasnik grada Prijedora", broj:7/13 ), na sjednici održanoj dana 14.03.2020 u 23,00 časova Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeće:

ZAKLJUČKE

1. Radi sprovođenja mjera prevencije širenja novog virusa korona na području grada Prijedora izvršiti dezinfekciju svih javnih objekata, javnih površina i sredstava javnog prevoza u periodu od 36 časova nakon stupanja na snagu zaključaka Gradskog štaba za vanredne situacije.

2. Nakon realizacije odnosno sprovođenja dezinfekcije u svim javnim objektima,javnim površinama i sredstvnima javnog prevoza nastaviti kontinuirano obavljanje mjere dezinfekcije preporučene od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

3. Obavezuju se a.d "Komunalne usluge" Prijedor, a.d."Vodovod" Prijedor, Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor, i Dom zdravlja Prijedor da raspoložive kapacitete i sredstva stave u funkciju realizacije - sprovođenja mjera dezinfekcije javnih objekata, javnih površina i sredstava javnog prevoza.

4. Obavezuju se sve javne ustanove da o realizacioji dezinfekcije u svim javnim objektima, javnim površinama i sredstvima javnog prevoza izvijeste Gradski štab za vanredne situacije u roku od 24 sata nakon sprovedene dezinfekcije.
Izvještaj dostaviti Odsjeku za civilnu zaštitu Gradske uprave Prijedor.

5.Obavezuje se zdravstvena inspekcija Gradske uprave Prijedor da vrši nadzor nad sprovođenjem mjera dezinfekcije javnih objekata, javnih površina i sredstava javnog prevoza i o tome redovno izvještava Gradski štab za vanredne situacije.

Broj: 02-sl-4/20
Datum: 14.03.2020.godine

KOMANDANT:

Milenko Đaković


prijedorgrad.org

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."