Izdvajamo

Kratki izvještaj o dosadašnjem radu mjesnih zajednica u našem kraju, a po pitanju Auto-puta Banja Luka-Prijedor

Nakon javnog uvida u Nacrt plana parcelacije koji je održan 01.03.2020.godine u Prijedoru, Savjet mjesne zajednice Kozarac je uputio dopis Visokom predstavniku u BiH. Zajedno sa drugim savjetima mjesnih zajednica dopisi su upućeni i Predsjednigtvu BiH. predsjednici RS, predsjedniku Vlade RS, kineskoj kompaniji SDHS-CSI BiH, kao i ambasadama Francuske, Italije, Japana, Njemačke, Rusije, Turske, Velike Britanije i USA.

U dopisima je navedeno da se građani sa područja Kozarca ne slažu sa predloženom trasorn autoputa i da su na istu podnijeli prigovore. Od navedenih institucija tražimo da zaštite našu imovinu, kao i naše pravo na povratak, koje nam je garantovano Aneksom 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Isto tako predstavnici mjesnih zajednica Kozarac, Kozaruša, Kamičani i Trnopolje su prisustvovali u petak, 13.03.2020.godine sastanku u Prijedoru na kome su bili prisutni i predstavnici kineske kompanije, predstavnici instituta za građevinarstvo, kao i predstavnici ministarstva za prostorno uredenje, gradevinarstvo i ekologiju.

Oni su razmotrili primjedbe građana i ponudili nova rješenju, all ne i samu promjenu trase. Rješenja su uglavnom tehničke prirode i dovela bi do manjeg broja porušenih objekata, ali ne i do izmjene navedene trase. Savjeti navedenih mjesnih zajednica će narednih dana održati sastanke kako bi se odlučilo o daljim koracima.

Petlja ili izlaz sa Auto-puta u Kozaruši. Nema promjena u odnosu na prvi nacrt.

Hrnići, takođe nema pomjeranja trase osim što bi, ovdje zacrtano olovkom, viadukt bio nešto duži, navodno, manje objekata bi se rušilo.

Kamičani (Kenjari-Tihostupi-Huskići) nema promjena.

Srednji Jakupovići, promjena zacrtana olovkom, u biti ostaje sve isto, par sitnica i procjena da će se, navodno, rušiti manje objekata. Petlja ili izlaz sa Auto-Puta ostaje kako je već planirano u prvom nacrtu.

 

Juče smo živjeli zajedno,

danas smo pouka jedno drugom

- Mustafa Širbić