Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da su sve mjere koje su u Prijedoru na snazi produžene do 13. aprila, kada će ponovo biti razmatrane i donošena odluka o daljem djelovanju.

“Molim građane da se na opuštaju. Pred nama su, prema ocjenama struke, dvije sedmice sa uzlaznom linijom. Neka ne posmatraju samo status nalaza u gradu nego okruženje gdje je drastičan rast i zato moramo voditi računa”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je naveo da, osim dosadašnja dva oboljela, u Prijedoru nema novozaraženih, te da je 669 lica u izolaciji, a 385 ih je izašlo iz zdravstvenog nadzora.

“Dvoje je testirano i negativno, što je umirujuće, ali svako ko izlazi nepotrebno ili nedozvoljeno neka zamisli da li je bolje kod kuće ili u karantinu ili pod aparatom za disanje”, poručio je Đaković.

On je dodao da se preporučuje upotreba rukavica i maski prilikom izlaska iz kuće, da ogromna većina građana poštuje sve naloge i da je molba svima da se i dalje strpe i ne okupljaju jer se tako smanjuje podloga za širenje zaraze.

Đaković je pozvao sve pojedince i kolektive koji mogu i hoće da pomognu prijedorskoj bolnici u nabavci neophodne opreme za tretman oboljelih da uplate novac na poseban žiro račun koji je za tu namjenu otvoren i dostupan na stranici Gradske uprave, dodajući da je iz budžeta grada na taj račun uplaćeno 100.000 KM.

Član Štaba nadležan za karantine Draško Đenadija rekao je da u karantinu u Sportskoj dvorani “Mladost” trenutno boravi pet lica upućenih sa graničnih prelaza, a da je u toku uspostavljanje karantina u prostorijama Mašinske škole da bi bili ispoštovani zahtjevi za razdvajanje određenih kategorija lica u izolaciji.

“Oni imaju smještaj, tri obroka na dan, mogućnost kratke posjete između 15.00 i 16.00 časova, psihosocijalnu pomoć, ambulantu primarne zdravstvene zaštite, čime su ispunjeni uslovi Svjetske zdravstvene organizacije i Republičkog štaba za vanredne situacije”, naveo je Đenadija.

SRNA

Ovdašnja osnovna škola, koju pohađa 340 učenika, posebna je priča. Ne tako davno bila je među najvećima u bivšoj zajedničkoj državi, brojeći i do 3.800 učenika. I danas su u njenim klupama učenici Bošnjaci, Srbi, Ukrajinci, Romi. Isto je i s nastavnim osobljem.

Al-Jazeera 01.2017.