Izdvajamo

Kako sami kažu, dobrovoljno su se prije 20-ak dana odazvali pozivu Štaba za vanredne situacije grada Prijedora i gradonačelnika Milenka Đakovića da uzmu učešće u borbi protiv korona virusa.Nije ih spriječila ni činjenica da je njihove voćnjake opustošio mraz proteklih dana.
Ekipe i ovoga puta obilaze više prijedorskih naselja, Pećane, Kokin grad, Urije, Centar, Aerodromsko naselje…Aktivni su i voćari i poljoprivrednici na području Omarske, Kozarca, Kamičana, Kozaruše, Trnopolje i Kevljana koji vrše dezinfekciju naselja u tim krajevima.
I ovoga puta, imali su tehničku podršku pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor, koji su, uprkos borbi sa požarima na više lokacija, pronašli dodatno ljudstvo i dali svoj doprinos.
Danas se nastavlja akcija dezinfekcije ulaza, haustora i stubišta u prijedorskim stambenim zgradama.

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.