Izdvajamo

Od 22 testirana radnika koja su zaposlena na odjeljenju interne medicine, korona virusa je utvrđen kod još jednog medicinskog tehničara koji je iz grupe kontakata jedne od medicinskih sestara zaraženih novim virusom.

Na internom odjeljenju prijedorske bolnice prethodnih dana utvrđena je zaraza korona virusom dvije medicinske sestre, jednog ljekara specijaliste, te pet pacijenata od kojih je jedna žena preminula.
Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš nakon 47. sjednica Štaba za vanredne situacije grada Prijedora izjavio je da je trenutno u ovom gradu ukupno 18 zaraženih korona virusom.
-U kućnoj izolaciji se nalaze 164 osobe, iz zdravstvenog nadzora su izašle 1.432 osobe. Oporavljenih je devet i umrlih je šest. Na Kovid odjeljenju trenutno je 12 pacijenata na liječenju, od kojih je osam iz grada Prijedora i još po jedan pacijent iz Kozarske Dubice, Oštre Luke, Novog Grada i Kostajnice-rekao je Miljuš.
On je dodao da su na teritoriji grada Prijedora u prošla 24 sata tri osobe prekršile policijski čas i dvije su dobile prekršajne naloge zbog nenošenja zaštitne opreme.
-Moram da pohvalim službu za dezinfekciju koja je u prošla dva dana izvršila dezinfekciju gradskih ulica, pa onda poslije toga dezinfekciju na području Ljubije, Kozarca i Omarske, a potom sinoć i prostorije Gradske uprave i ti momci zaslužuju sve pohvale-istakao je on.
Direktor bolnice "Doktor Mladen Stojanović" iz Prijedora Mirko Sovilj izjavio je novinarima da je svih 12 pacijenata na Kovid odjeljenju stabilnog zdravstvenog stanja.
-Imamo dvije pacijentkinje kod kojih se očekuje i planira izvođenje izlaznih testova, dakle nalaze se u fazi liječenja kada ćemo raditi testove. Moramo imati dva negativna testa da bismo utvrdili da je nepotrebno dalje liječenje u bolnici i očekujemo takve rezultate-rekao je on.
Sovilj je naveo da Odjeljenje interne medicine na četvrtom spratu na kojem su utvrđeni zaraženi pacijenti i medicinski radnici funkcioniše po principima maksimalne lične i opšte zaštite.
-Svi pacijenti su stabilni i to funkcioniše onako kako najbolje znamo organizovati da obezbijedimo sigurnost i pacijenata i zaposlenih. Redovno funkcioniše odjeljenje interne medicine u smislu prijemnih ambulanti i na odjeljenje primamo pacijente koji su u hitnom stanju-objasnio je Sovilj.


GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora ("Službeni glasnik Grada Prijedora", broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 15.05.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeće:


ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1. Na području grada Prijedora u posljednja 24 sata registrovano je još jedno
lice sa pozitivnim testom na korona virus, tako da je trenutno 18 lica sa pozitivnim testom na virus korona . Do sada se 9 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 6 lica su preminula. Pod zdravstvenim nadzorom- u kućnoj izolaciji su 164 lica. Zdravstveni nadzor je prestao za 1432 lica.
- U Bolnicu "Dr Mladen Stojanović" Prijedor radi liječenja smješteno je 12 lica sa utvrđenim oboljenjem od novog virusa korona, od kojih su 8 lica iz Prijedora i po jedno lice iz Novog Grada , Kozarske Dubice , Oštre Luke i Kostajnice.
2. Dana 14.05.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.35-3/20 o izmjeni Zaključka o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske kojim se brišu odredbe kojima se zabranjuje i ograničava kretanje lica starijih od 65 godina.
3. Dana 14.05.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.35-2/20 kojim se u mjesecu maju i junu 2020.godine u cilju zaštite zdravlja učenika i nastavnika i sprečavanja širenja bolesti izazvane novim virusom korona zabranjuje organizovanje matursih večeri za osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj
4. Dana 14.05.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.35-1/20 kojim se licu koje je ušlo u Republiku Srpsku radi sahrane užeg člana porodice dozvoljava kretanje bez ograničenja do 72 časa nakon ulaska u Republiku Srpsku.Ova lica su obavezna predočiti negativan rezultat testiranja na korona virus, koji nije stariji od 72 časa.
5. U okviru JZU Bolnica "Dr Mladen Stojanović" Prijedor preduzimaju se sve potrebne zdravstvene i higijensko- epidemiološke mjere uz maksimalnu ličnu i opštu zaštitu radi sprečavanja širenja novog virusa korona.
6. Dana 14.05.2020.godine Tim za dezinfekciju je izvršio dezinfekciju svih prostorija u objektu Gradske uprave Prijedor.
7. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Naredbe ,zaduženja i preporuke

1. Zadužuju se direktori osnovnih i srednjih škola na području grada Prijedor da u potpunosti sprovedu zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o zabrani organizovanja maturskih večeri u osnovnim i srednjim školama u mjesecu maju i junu 2020.godine.
2.Obavezuju se kontrolni i nadzorni organi na području grada Prijedora da u potpunosti sprovedu Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije kojim se ukida ograničenje i zabrana kretanja lica starijih od 65 godina, kao i zaključak kojim se licu koje je ušlo u Republiku Srpsku radi sahrane užeg člana porodice dozvoljava kretanje bez ograničenja do 72 časa nakon ulaska u Republiku Srpsku.
2. Obavezuju se vrtići na području grada Prijedora u privatnom vlasništvu da prije početka rada izvrše kompletnu dezinfekciju uz angažovanje ovlaštene institucuje za poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Broj: 02-sl-47/20
Datum: 15.05.2020. godine

KOMANDANT
Milenko Đaković


gradprijedor

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."