Izdvajamo

U Prijedoru je virus korona potvrđen kod još tri pacijenta koja se liječe na odjeljenju interne medicine u bolnici "Doktor Mladen Stojanović".

Ovo je potvrdio zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš nakon 48. sjednice Štaba za vanredne situacije.
Miljuš je podsjetio da je u subotu saopšteno da je korona virus utvrđen kod još dvije osobe iz Prijedora.
-Jedna je medicinski radnik, tačnije medicinska sestra i jedan pacijent koji su već bili u izolaciji, testirani su i utvrđeni kao pozitivni na kovid 19-izjavio je Miljuš.
On je dodao da je u gradu na Sani od početka epidemije virusa korona ukupno zaraženo 38 osoba.
- Naglašavam da u računanje ulaze i trenutno zaražen, izliječeni i nažalost osobe koje su umrle. Umrlo je šest osoba, oporavljenih imamo 12, trenutni broj zaraženih je 20. Pod zdravstvenim nadzorom, odnosno u kućnoj izolaciji su 302 osobe, iz nadzora su izašle 1.462 osobe- izjavio je Miljuš.
On je naveo da se na Kovid odjeljenju prijedorske bolnice nalazi 10 pacijenata iz Prijedora, te po jedan iz Kozarske Dubice, Oštre Luke , Novog Grada i Kostajnice.
-Kada se dodaju i ova tri od danas, ukupan broj pacijenata koji će biti smješteni na Kovid odjeljenju prijedorske bolnice će biti 17-rekao je on.
Miljuš kaže da je za vikend 15 osoba sankcionisano, od kojih je šest kažnjeno zbog nepoštivanja policijskog sata, a devet zbog nenošenja zaštitnih maski.
-Danas od 16 časova naši momci iz Tima za dezinfekciju još jednom kreću u operativno djelovanje dezinfekcije javnih ustanova-najavio je Miljuš.
Direktor bolnice "Doktor Mladen Stojanović" iz Prijedora, Mirko Sovilj je objasnio da je na odjeljenje interne medicine neposredno prije otkrivanja prisustva virusa korona, primljeno 10 pacijenata.
-Nismo njih testirali u prvoj fazi testiranja pacijenata koji su se zatekli na tom odjeljenju iz razloga što smo morali sačekati određeno vrijeme, jer smo mogli očekivati lažno negativne nalaze, zbog toga smo ih testirali juče i od deset testiranih kod tri je utvrđen virus korona-kaže Sovilj.
On je naglasio da su svi pacijenti kod kojih je do sada utvrđen virus asimptomatski i poručio da je to dobro za pacijente.
-Oni imaju određenu kliničku sliku koja je vezana za njihovo osnovno oboljenje, ali ona nije komplikovana dodatnim promjenama koje bi značile i razvoj infekcije virusa korona. Danas ćemo tri pacijenta kod kojih je utvrđen virus premjestiti na kovid odjeljenje i mi sada imamo situacije da su preostali pacijenti na četvrtom odjeljenju svi negativni, ali mi ćemo morati zbog mjera sigurnosti da izvršimo retestiranja i tek kada se utvrdi i drugi negativni test tada ćemo moći otpustiti pacijente sa bolničkog liječenja-rekao je on.
Sovilj je odgovorio i na pitanje novinara o slučaju ljekara specijaliste sa internog odjeljenja. Naime, u četvrtak je saopšteno da je ljekar prijedorske bolnice pozitivan na virus korona. Nakon toga gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i njegov savjetnik za infrastrukturu Zlatko Ritan samovoljno su otišli u izolaciju jer su zajedno sa doktorom kod kojeg je utvrđen virus prisustvovali stranačkim razgovorima SDS i DNS. Međutima, nakon par dana utvrđeno da je taj ljekar ipak negativan.
-Nama je izuzetno drago da je kolega naknadno testiran na dva negativna testa, to je za nas važno, a u sve drugo vezano za to ne mogu ulaziti i ne mogu komentarisati, jer mi smo struka koja ima svoje principe rada, tih principa se držimo i praktično nama je najvažnije stanje pacijenta. Vidite da u poslednjih sedam ili 10 dana je sasvim drugačija slika infekcije virusom korona i očito je da se tu dešavaju promjene tako da u suštini to je pitanje za usku struku, dakle za virusologe, mikrobiologe, epidemiologe i molio bih da se držimo svako svoje usko stručne oblasti i da na osnovu argumenta i podataka donosimo zaključke-rekao je Sovilj.


GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora ("Službeni glasnik Grada Prijedora", broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 18.05.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeće:


ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1. Na području grada Prijedora u posljednja 24 sata registrovana su još tri lica sa pozitivnim testom na korona virus, tako da je trenutno 20 lica sa pozitivnim testom na virus korona . Do sada se 12 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 6 lica je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom - u kućnoj izolaciji je 302 lica. Zdravstveni nadzor je prestao za 1462 lica.
-U Bolnicu "Dr Mladen Stojanović" Prijedor radi liječenja smješteno je 14 lica sa utvrđenim oboljenjem od novog virusa korona od kojih su 10 lica iz Prijedora i po jedno lice iz Novog Grada , Kozarske Dubice , Oštre Luke i Kostajnice.
2. Dana 14.05.2020.godine Republički štab za vanredne sutuacije donio je zaključak br.35-5/20 kojim se obavezuju pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da: usluge pružaju zaštićeni maskom, obavezno sprovode mere dezinfekcije, obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih, pridržavaju se mjere fizičkog rastojanja od dva metra na otvorenom prostoru i da se pridržavaju Uputstva Instituta za javno zdravstvo za uslove rada propisane za djelatnost koju obavljaju.
-Ovim zaključkom se zabranjuje svim građanima okupljanje u grupama većim od 50 osoba na javnom mjestu.
3. Dana 15.maja 2020 godine na osnovu upita upućenog od strane Gradskog štaba za vanredne situacije u vezi sa dezinfekcijom objekata osnovnih i srednjih škola na području grada Prijedora, od strane Republičke uprave za inspekcijske poslove je stigao odgovor kojim ja dato obavještenje da dezinfekciju objekata osnovnih i srednjih škola može da vrši Higijensko - epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor.
4. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.
Naredbe, zaduženja i preporuke
1.Obavezuju se sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju obaveza utvrđenih Zaključkom o sprovođenju mjera zaštite u zajednici protiv virusa korona Republičkog štaba za vanredne situacije br.35-6/ 20 od 14.05.2020.godiine.
2. Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijeora da preduzimaju zakonom predviđenje kaznene mjere u slučaju nepoštivanja mjera utvrđenih zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije br. 35-6/20 od 14.05.2020.godine kojim se nalažu mjere zaštite u zajednici protiv virusa korona.
3.Obavezuje se Tim za dezinfekciju da u toku dana 18.05.2020. godine izvrši periodičnu- sedmičnu dezinfekciju objekata javnih ustanova na području grada Prijedora.
Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-48/20
Datum: 18.05.2020. godine


KOMANDANT
Milenko Đaković

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.