Izdvajamo

Skupštinska većina grada Prijedora, okupljena oko DNS, danas je na posebnoj sjednici izabrala Ajdina Mešića (SDA) za predsjednika Skupštine.

Za Mešića je glasalo 17 odbornika, a za Andriju Vukotića koji je bio prijedlog SNSD-a glasalo je 14 odbornika.

Današnja posebna sjednica počela je ostavkom Mirsada Duratović (DF) na mjesto predsjednika Skupštine, za čiju je smjenu inicijativu i pokrenulo 16 odbornika okupljenih oko DNS.

Duratović je poručio da ne prihvata nijedan navod iz inicijative za njegovu smjenu i potom dao ostavku na mjestu predsjednika čiju je dužnost obavljao od 11. marta.

Mešić koji je prije Duratovića nepunih godinu dana bio predsjednik Skupštine, ali na prijedlog SNSD, zahvalio se na podršci i poručio da se nada da će opravdati povjerenje.

Pored toga što je DNS vratio većinu u lokalnoj Skupštini i postavio novog predsjednika, na dnevnom redu je smjena sekreatra Skupštine Željka Škondrića, te načelnice odjeljenja za društvene djelatonosti Monje Kasalović i načelnika odjeljenja za privredu i poljoprivredu Rade Rosića koji su kadar SNSD.

Šef Kluba odbornika SNSD Dalibor Pavlović najavio je da će i ova partija tražiti da se sudski ispita da li su zakonite današnje smjene i odluke, kao što je to radio i DNS čiji kadar je mijenjala prethodna skupštinska većina okupljena oko SNSD.

-Skupštinska većina upravlja procesima i može da donosi odluke, međutim sve odluke koje budu donesene će imati takođe svoju provjeru na Sudu, kao što je to i do sada bila praksa- izjavio je Pavlović.

On je dodao da su načelnici odjeljenja iz SNSD, čija je smijena na današnjem dnevnom redu najaktivniji i najvrijedniji načelnici.

-Načelnica Monja Kasalović je u zadnjih godinu dana predložila i pripremila 40 pravilnika koji su bitni za funkcionisanje grada. Načelnik Rade Rosić je pripremo sve za poljoprivredu kao što je hladnjača u Omarskoj i sve mjere za suzbijanje posljedica virusa korone koje smo usvojili na prošloj sjednici je pripremio načelnik odjeljenja, međutim, očigledno je da tu stoji politika i skupštinska većina, nije bitan rad tih ljudi, već da se stave kadrovi DNS ili ljudi iz skupštinske većine nove, to je njihovo legitimno pravo, ali nije u skladu sa zakonom i imaće sudski epolog-poručio je Pavlović.

On je naveo da se ne bi iznenadio da DNS još poveća broj odbornika sa trenutnih 16 koji ih podržavaju i podsjetio da je i SNSD na početku formiranja skupštinske većine imao podršku 24 odbornika.

Da li će DNS uvećati svoju koaliciju, nije otkrio ni šef Kluba odbornika DNS Goran Predojević.

-Ovo su demokratski procesi, bila je jedna, pa druga većina, pa i ovo, ja ne volim ni govoriti skupštinska većina, ali 16 odbornika je formiralo većinu, podnijelo inicijstivu i brzo ćemo raditi u interesu građana sa novim predlozima i tačkama dnevnog reda-kaže Predojević.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je čestitao Mešiću na izboru.

-Želim da se strasti političke smire i da nastavimo svi zajedno raditi, barem u ovom periodu do izbora, jer veliki broj problema treba rješavati u gradu -poručio je prvi čovjek Prijedora.

On je podsjetio da je ovo treća skupštinska većina u ovom sazivu lokalnog parlamenta i naveo da je danas razrješena Komisija za izbor i imenovanje Skupštine grada, te imenovana nova.

-Dalje se očekuje rješenje ostalih pitanja, očekujem da će nova skupštinska većina koje se u ovoj situaciji okupila oko DNS vrlo ozbiljno po završetku trenutnih pitanja krenuti u poslove sanacije posljedica epidemije virusa korona koje su objektivno velike, pogotovo u privrednoj sferi, ali i mnogim drugim oblastima života, pred nama je puno posla, valja ozbiljno zasukati rukave i pokušati uraditi što je moguće više posla jer je život u pojedinim dijelovima bio stao i mnoge stvari treba pogurati pogotovo u domenu privrede-zaključio je Đaković.

 

 Autor: Bojana Majstorović/SRPSKAINFO

Ali eto život je kao rijeka, tece i ne zaustavlja se.