Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović danas su u povodu turističke sezone poželjeli građanima dobrodošlicu i ugodan odmor tokom boravka u Prijedoru i promovisali pismo dobrodošlice.

Đaković je rekao da je zbog epidemiološke situacije ove godine znatno manje građana iz dijaspore.

"Možda će se to povećati tokom ljeta. Naša želja je uvijek da rado prihvatimo sve ljude koji u svijetu zarađuju za svoj život, ali s voljom dolaze u Prijedor, i zato im poručujemo uvijek da se osjećaju prijatno u svom gradu, a mi smo ovdje zaduženi da im obezbijedimo sigurnost i miran boravak", poručio je Đaković prilikom predstavljanja pisma dobrodošlice.

Vujanović je podsjetio da PU Prijedor, u skladu sa iskustvima iz prethodnih godina, preduzima mjere, kako preventivne tako i represivne, u cilju očuvanja povoljnog stanja bezbjednosti, kao i da je specifičnost ove godine u usmjerenosti na mjere borbe protiv epidemije i kretanje ilegalnih migranata, a ne na velike javne skupove i povećan broj turista.

"Nastavljamo aktivnosti PU i Gradske uprave na provođenju Akcionog plana prevencije incidenata motivisanih mržnjom i predrasudama. Taj akt je nešto u čemu grad Prijedor prednjači na području Republike Srpske i cijele BiH. Pismo dobrodošlice osmislilo je operativno tijelo osnovano Akcionim planom. Biće dijeljeno na lokacijama za izdavanje dokumenata u policiji i šalter salama Gradske uprave gdje građani najviše borave", dodao je Vujanović.

Letak sadrži osnovne informacije koje građanima mogu pomoći u ostvarivanju svojih prava kada je u pitanju izdavanje ličnih dokumenata i podnošenja zahtjeva za dokumentaciju.

Iz PU Prijedor saopšteno je da je očuvanje dobrog stanja bezbjednosti za vrijeme turističke sezone pokazatelj da su policijski službenici spremni spriječiti incidente motivisane mržnjom i predrasudama u našem gradu i da će preduzeti sve potrebne mjere i radnje kako bi građanima omogućili što ugodniji odmor.


"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.