Izdvajamo

Iako je virusom korona puno toga stalo, ono što zasigurno nije, jeste autoput Prijedor-Banja Luka koji je posljednjih nekoliko sedmica posebno aktualan.
Nakon što je oformljen inicijativni odbor građana u želji da se za ugrožene kuće koje su pogođene trasom nadje najbolje rješenje, desilo se nekoliko događaja koji su bitni navesti.
U ponedjeljak, 03. 08. Posredstvom inicijativnog odbora građana, gradonačelnik Prijedora-gospodin Đaković organizirao je sastanak u prostorijama općine, gdje je pozvao same kineske investitore, predsjednike mjesnih zajednica čelnike lokalnih probosanskih stranaka, zamjenika ministra saobracaja RS-a, direktora autoputeva RS-a, institut građevinarstva, kao i naš odbor gradjana.

Ishod sastanka je bio dobijanje roka od 7 dana, kako bi se institutu građevinarstva dostavila alternativna trasa/trase.
U srijedu, 5.8. u prostorijama mjesne zajednice Kozarac, održan je sastanak čiji je organizator bio inicijativni odbor, na čelu s Anitom Hodžić i Amelom Bešlagićem. Na sastanku su građani upoznati sa rezultatima sastanka održanog dva dana ranije u općini Prijedor te su, većinskom odlukom, odlučili naredne korake koji slijede.
Danas, 7.8. održan je sastanak u prostorijama instituta građevinarstva u Banja Luci između njihovih inžinjera i naše inicijative građana. Od strane naših građana prisustvovali su Anita Hodžić, Jasmin Dergić, te Amel Bešlagić.
Ovim putem, nakon svih dešavnja u proteklih nekoliko dana, inicijativa građana poziva na sastanak koji će se održati u NEDJELJU, 9.8.2019. U PROSTORIJAMA MJESNE ZAJEDNICE KOZARAC S POČETKOM U 20 ČASOVA. Ovo se posebno odnosi na sugrađane koji su u doticaju sa predviđenom trasom autoputa!
Dođimo u što većem broju kako bi razmotrili vijesti iz Banja Luke, te zajedno donijeli naredne korake.

Inicijativa građana

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.