Izdvajamo

Na Malom gradskom trgu u Prijedoru otvorena je tradicionalna manifestacija "Dani voća 2020".

Na 15 štandova izloženo je voće iz prijedorskih voćnjaka kao i voćni i pčelinji proizvodi.
Izlagače je danas posjetio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.
-Zaista je ovdje veliki izbor svih voćki koje rastu u Potkozarju. Ove godine svi kažu da nažalost uglavnom samo šljive nisu rodile, a ostalih voćki je bilo. Ovdje ima i ljekovitih proizvoda na biljnim bazama kao i pčelinjih proizvoda-rekao je Đaković.

On je dodao da su voće od proljećnog mraza spasili oni voćari koji su imali antifrost sisteme.
-U nekim prostorima tvrde da na minis šest stepeni nije stradalo voće, to nije jasno ni voćarima. Inače, oni znaju da u prosjeku na minus tri stepena većina voćki strada, evo naišao sam na voćara kod kojeg je bilo minus šest, ali voće je preživjelu tu temperaturu i jako dobro rodilo-rekao je on.
Đaković je za voćare rekao da su izuzetno vrijedni, te da njihov rad podsticajima godinama pomaže Gradska uprava.

-Bilo je situacija kada je bila velika šteta od mreza ili leda i tada smo ih pomagali da prežive godinu i nastave se baviti voćarstvom. Grad Prijedor može biti ponosan na voćare i njihovu proizvodnju-zaključio je on.
Predsjednik Udruženja voćara Prijedor Mladen Marjanović tvrdi da je dobra ponuda voća
-Voćari imaju jabuke i kruške koje mraz nije uništio totalno ove godine, kao i prerađevine od voća. Ove godine imali smo određenu štetu, šljive nismo imali, ali ono što imamo iznijeli smo ovdje-rekao je Marjanović.
On je dodao da u prijedorskom Udruženju ima između 70 do 80 aktivnih članova. Oni pretežno uzgajaju jabuke, kruške i šljive. Marjanović navodi da je u poslednje vrijeme među vočarima popularan i uzgoj aronije.

-Najveći problem voćara je plasman onda kada imamo rod. Nadamo se da ćemo taj problem riješiti u narednom periodu. Imamo dobru saradnju sa Gradom. Daju nam podsticaje i za podizanje novih zasada-zaključio je Marjanović.
On dodaje da u svom voćnjaku na četiri hektara ima jabuke kruške, šljive, jagode i maline.
-To mi je dopunski posao. Teško se može od same proizvodnje voća živjeti. Problem su ili cijene ili vremenske prilike. Svaka godina je zbog vremenskih uslova na svoj način ekstremna, tako da je proizvodnja pod vedrim nebom uvijek upitna. Ponosan sam na svoje kolege koji svake godine nešto uberu, čitavu zimu orezuju svoj voćnjak, spasavajući ga od mraza ložeći vatre ili uz antifrost sisteme-kaže Marjanović.


prijedorgrad.org


"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...