Izdvajamo

Obavještavamo naše potrošače da je nakon današnjeg zemljotresa, koji je zabilježen u 12:10 časova, uočena povećana mutnoća vode u nekim dijelovima naselja.

Nakon uzimanja uzoraka radi utvrđivanja činjeničnog stanja na svim bunarima: B3, B3/2, B4, B5, EB2, EB3 i PB3, na rezervoaru Pašinac i na nekim tačkama iz mreže, utvrđeno je da je značajno povećana mutnoća na bunarima EB2 i EB3.

Sa ova dva bunara snabdijevaju se sljedeća naselja: Hambarine, Rizvanovići, Bišćani, Jugovci, dio Volara, Cikote, Ljeskare, Gornja i Donja Ljubija, Dubočaj, Raškovac, Puharska, Čejreci, Gašića naselje, Čirkin Polje, gornji dio Ulice 25. Maja, Aerodromsko naselje, Ljubičići i krak vodosnabdijevanja prema Kozarcu: Gornji Orlovci, Janjića Pumpa, Kozaruša, Kozarac, Trnopolje, Petrov Gaj, Kamičani.

Povodom novonastale situacije Vodovod je posjetio i gradonačelnik Dalibor Pavlović, kojeg je direktor Vlado Reljić upoznao sa problemom i planovima za preduzimanje potrebnih mjera.

Zajednička preporuka gradonačelnika i uprave Vodovoda za potrošače iz navedenih naselja je da voda trenutno nije za piće i da ju je potrebno prokuhavati. Voda se može koristiti samo za sanitarne potrebe.

Potrošači u gradu i svim ostalim naseljima imaju ispravnu vodu za piće.

Ekipe Vodovoda neprekidno prate stanje na terenu, uzimaju i analiziraju uzorke, o čemu će izvještavati javnost u kontinuitetu.

Nakon obavljenih konsultacija sa stručnjacima hidrogeološke sturke, došli smo do saznanja da su ovakva dešavanja moguća nakon zemljotresa na izvorištima poput izvorišta u Prijedoru, a to su bunari bušeni u krečnjacima.

Ukoliko problem ne bude otklonjen do sutra, planira se snabdijevanje stanovništva u navedenim naseljima obezbjeđenjem cisterni sa pitkom vodom, o čemu će potrošači biti obaviješteni.

Vodovod Prijedor

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.