Izdvajamo

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas u parlamentu Srpske da je zbog izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor na području Prijedora predviđeno rušenje 80 objekata, a Banjaluke 157 objekata, od čega su 40 odsto stambeni, a 60 odsto pomoćni.
Obrazlažući prijedlog odluke o usvajanju plana parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor po skraćenm postupku u Narodnj skupštini Republike Srpske, Golićeva je rekla da su netačne konstatacije koje su se mogle čuti u javnosti da se na području Mjesne zajednice Kozarac ruši 300 objekata i da Republika Srpska želi da istjera određene građane koji žive tu.

“Istina je da se u Kozarcu, gdje auto-put prolaz ispod tog naseljenog mjesta, ruši samo 17 objekata, od čega četiri stambena i 12 pomoćnih, dok je 13. objekat u ruševnom stanju”, rekla je Golićeva.

Prema njenim riječima, nijedan objekat neće biti srušen bez prvobitne naknade.

Ona je navela da je po prvobitnom projektu bilo predviđeno da se ruši 880 objekata, ali je resorno ministarstvo ukazalo na to i tražilo da se pronađe najbolje tehničko riješenje kako bi najmanje objekata bilo obuhvaćeno rušenjem.

Golićeva je rekla da je kineska kompanija koja ima koncesiju za ovu dionicu auto-puta izabrala kao nosioca izrade plana preduzeće Institut za građevinarstvo Banjaluka, dok je generaln projekat izrade plana auto-puta povjeren firmi “Cip” iz Beograda.

Ona je pojasnila da resorno ministarstvo sprovodi postupak donošenja plana parcelacije za ovu dionicu auto-puta, te da resorno ministarstvo nije bilo uključeno u koncesione ugovore pomenute dionice auto-puta.

Plan se izlaže na stalni javni uvid kod organa uprave koji su nadležni za poslove uređenja prostora grada Prijedor i grada Banjaluka, navodi se u obrazloženju ove odluke.

Poslancima je prezentovan ovaj plan o trasi auto-puta Banjaluka-Prijedor i koji su objekti predviđen za rušenje.

SRNA

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).