Izdvajamo

 

Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala, prilikom uređenja imanja i pripremanja poljoprivrednih parcela, obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednih otpada bez prethodnog obavještenja Vatrogasno - spasilačkih jedinica, a propisana je i obaveza preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre. Novčane kazne predviđene ovim Zakonom su od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj koji počine fizička lica djelujući suprotno propisanim zakonskim odredbama.

Spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti su uzroci požara. Imajući u vidu da je početak sezone proljećnog krčenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta, posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada. Nekontrolisani požari mogu da dovedu do ugrožavanja ljudskih života i imovine u većem obimu.

Policijska uprava Prijedor apeluje na sve građane na odgovorno ponašanje prilikom paljenja vatre na otvorenom prostoru, da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava širenja požara.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah obavjestiti vatrogasce na broj 123 ili policiju na broj 122.

 

PU Prijedor

foto: ilustracija

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic