Izdvajamo

 

Cilj je bio, kako su naveli organizatori skupa, pokrenuti diskusiju o značaju rada klastera i predstaviti ga široj javnosti te uključiti relevantne institucije, lokalne zajednice i udruženja kako bi se došlo do što boljih aktivnosti vezanih za održivost i razvoj poljoprivrede i sela.
Pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Goran Bursać izjavio je da su na ovaj način željeli da čuju probleme proizvođača sa ove regije.
" Ministarstvo poljoprivrede preko Agencije za koordinaciju poljoprivrednih projekata osnovalo je sedam klastera na području Republike Srpske i to je dobar način da udružimo male proizvođače da lakše dođu do tržišta i prevaziđu svoje probleme", rekao je Bursać.
On je dodao da klasteri postoje već godinu dana i da već postoje neki dobri rezultati ističući da je ovaj skup bio dobra prilika da se čuju njihovi problemi i da se oni počnu rješavati.
" Mi pratimo i u hodu rješavamo probleme, a i ubuduće ćemo stati iza ovakvih projekata i pomoći poljoprivrednim proizvođačima da dođu do tržišta , da rade kvalitetnije promocije svojih proizvoda i da podignu svoja gazdinstva i unaprijede proizvodnju, a ono što je najbitnije da dođu do to bolje cijene i što boljeg plasmana na tržištu", rekao je Bursać.
Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović koji je učestovovao u radu ovog okruglog stola izjavio je da su se danas na jednom mjestu mogli čuti ljudi koji znaju šta je problematika poljoprivrednih proizvođača.
" Grad Prijedor je jasno opredijeljen da ide u korist poljoprivrednih proizvođača i ove godine je planirano skoro milion maraka za poljoprivrednu proizvodnju, za subvencije i završetak jedne hladnjače koju smo započeli u Omarskoj i da poboljšamo položaj poljoprivrednih proizvođača na području grada", rekao je Pavlović.

Menadžer Poljoprivrednog klastera " Una-Sana" Siniša Slijepac izjavio je da su kroz rad klastera od početka, negdje 2019.godine, u kontaktu sa proizvođačima prepoznali neke od najčešćih problema sa kojima se poljoprivrednici susreću.
" Najčešći problemi su plasman proizvoda , skladištenje, transport, a pored toga tu je i zastarjela proizvodnja i mehanizacija , tako da smo ovdje da pokušamo da nađemo rješenja za ta pitanja", rekao je Slijepac.
Tokom trajanja okruglog stola organizovana je prezentacija poljoprivrednih proizvođača odnosno deset izlagača koji su učestvovali i na poljoprivrednom sajmu u februaru u Banja Luci.

prijedorgrad.org

Svaki cetvrtak očekujem sa radošću, a tebi možemo zahvaliti na tome. Svaki put vidim nekog od familije, komsija i prijatelja. ... Hvala ti puno za četvrtak komšija.

Fatima Alić Hušić-još jednom HVALA.........
Četvrtak