Izdvajamo

 

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor su, tokom proteklih dana, od višestrukih povratnika u vršenju težih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, oduzeli dva putnička automobila.

Od lica M.B. iz Prijedora oduzeto je vozilo marke „Hyundai“, nakon što je zaustavljanjem i kontrolom utvrđeno da upravlja vozilom bez važeće vozačke dozvole. Provjerom kroz Registar novčanih kazni utvrđeno je da M.B. kao višestruki povratnik u vršenju prekršaja, po osnovu neplaćenih novčanih kazni duguje preko 4.300,00 KM. Za počinjeni prekršaj, protiv lica M.B., nadležnom sudu, biće dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Vozilo marke „Golf 2“ oduzeto je od lica R.P. iz Kozarske Dubice, nakon što je utvrđeno da je, upravljajući vozilom sa nepripadajućim i isteklim registarskim oznakama, bez važeće vozačke dozvole i pod dejstvom alkohola, učestvovao u saobraćajnoj nezgodi.

Provjerom kroz Registar novčanih kazni, R.P. kao višestruki povratnik u vršenju prekršaja, po osnovu neplaćenih novčanih kazni duguje preko 6.900,00 KM, i protiv istog će nadležnom sudu biti dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.