Izdvajamo

 

Niske temperature i mraz, koji su ovih dana pogodili Republiku Srpsku, pričinili su ogromnu štetu voću, a posebno ranim sortama poput trešnje, breskve i kruške, tako da se, kako kažu voćari, može očekivati manji rod voća.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je da jutarnje temperature koje se kreću i do minus pet nikako nisu povoljno uticale na voće.

"Mraz nam je uništio breskve, ranije sorte trešanja, dok su kajsije u ranijem periodu već uništene", kazao je Dojčinović za "Nezavisne".

Dodao je da će ove godine sigurno i kruške pretrpjeti veliku štetu kao što je bilo i ranijih godina, gdje, kako kaže Dojčinović, voćari nisu imali skoro ništa za branje.

"Jabuka je u poodmakloj fazi i može da izdrži temperature do minus tri stepena, dok će kruška pretrpjeti veliku štetu jer je u fazi cvjetanja", naveo je Dojčinović i dodao da je nezahvalno govoriti kolika je šteta.

Kako kaže, najbolji način da se zaštiti voće su sistemi za orošavanje, ali samo poneki voćar na području RS ih ima jer voćari nemaju para za to te je mnogima nedostižno.

"Nismo u stanju da zaštitimo voće zadimljavanjem, a ako duži period budu niske temperature biće teško i onima koji imaju sisteme za orošavanje da zaštite i sačuvaju rod", naglasio je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, uskoro će znati koliki su gubici. Kako kaže, na cvatovima se mogu vidjeti tragovi mraza, što nije dobar pokazatelj.

"Već se na samom cvatu vidi kako je mraz uništio neke dijelove. Najgore što se može dogoditi je da otpadne cijeli plod", pojasnio je Dojčinović.

Nikola Vukota, voćar iz Trebovljana, kod Gradiške, ističe da je u njegovom voćnjaku najviše stradala rana sorta trešnje.

"Svake godine se dešava ili u ovom periodu ili malo ranije, ali mraz nas ne može zaobići", kazao je Vukota za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, voćari su zabrinuti za ostali rod voća jer su i u narednim danima najavljene jako niske temperature.

"Na breskvama, trešnjama i kajsijama je velika šteta, ali najavljene temperature koje su jako niske uticaće da imamo štetu i na kruškama", kazao je Vukota.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da mraz i niske temperature utiču na to da bude velika šteta na voću.

 

Nezavisne

Ne! Nećemo više biti kao bolesnici koji će u tišini i lažnoj finoći popustiti svima i dati Bogu dušu."

"Radikalan sam! Opasan sam!
- Radikalan sam protiv svih radikalnih planova za uništenje mog naroda, moje vjere i moje kulture.
- Opasan sam za sve zavjere i sve subjekte koji rade o glavi meni i mom narodu, mojoj vjeri i mojoj kulturi."

Muftija Muamer ef. Zukorlić