Izdvajamo

 

Građani su dosad mogli da se testiraju na koronu u ovlaštenim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, koje su nudile tri vrste testova: PCR, brzi antigenski te serološki test. Odnedavno, u apoteke su stigli i testovi za kućnu upotrebu.

– Kućni test jeste priznat kao medicinsko sredstvo, ali nije validan dokaz da možete preći preko granice. Prvenstveno su kućni testovi orijentir ili prva pomoć pacijentima koji posumnjaju da su inficirani korona virusom – rekla je Dajana Stanić, magistra farmacije.

Stanićeva pojašnjava da testovi nisu komplikovani za upotrebu, ali da se prethodno mora dobro proučiti uputstvo. Testiranje se vrši po principu uzimanja uzorka pljuvačke, a dovoljno je sačekati deset minuta na rezultat.

– Cijena testa je oko 32 KM. Pouzdani su 99 odsto ukoliko se pravilno izvedu. Apelovala bih na građane, ukoliko test bude pozitivan, da se izoluju i jave svom ljekaru – kaže Stanićeva.

KV/prijedor24.com

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?