Izdvajamo

 

Građani su dosad mogli da se testiraju na koronu u ovlaštenim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, koje su nudile tri vrste testova: PCR, brzi antigenski te serološki test. Odnedavno, u apoteke su stigli i testovi za kućnu upotrebu.

– Kućni test jeste priznat kao medicinsko sredstvo, ali nije validan dokaz da možete preći preko granice. Prvenstveno su kućni testovi orijentir ili prva pomoć pacijentima koji posumnjaju da su inficirani korona virusom – rekla je Dajana Stanić, magistra farmacije.

Stanićeva pojašnjava da testovi nisu komplikovani za upotrebu, ali da se prethodno mora dobro proučiti uputstvo. Testiranje se vrši po principu uzimanja uzorka pljuvačke, a dovoljno je sačekati deset minuta na rezultat.

– Cijena testa je oko 32 KM. Pouzdani su 99 odsto ukoliko se pravilno izvedu. Apelovala bih na građane, ukoliko test bude pozitivan, da se izoluju i jave svom ljekaru – kaže Stanićeva.

KV/prijedor24.com

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.