Izdvajamo

 

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović najavio je danas pomoć od 70.000 KM iz budžeta grada voćarima čiji su zasadi pretrpjeli štetu od proljetnog mraza.
“Svjesni smo činjenice da su voćari oštećeni i da je njihova proizvodnja dovedena u pitanje i odlučili smo da im pomognemo na ovaj način. Situacija u budžetu nije nimalo zadovoljavajuća, ali uvažavajući značaj voćarske proizvodnje na području grada Prijedora, Gradska uprava se odlučila za ovaj korak”, rekao je Pavlović na konferenciji za medije u Prijedoru.

On je naglasio da je ovo još jedan dokaz da grad misli na voćare i da želi da im pomogne onoliko koliko je u mogućnosti i da oni u budućnosti mogu da računaju na Gradsku upravu u skladu sa njenim mogućnostima.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Danijel Egić rekao je da se Udruženje voćara Prijedor ovom odjeljenju obratilo 14. aprila molbom da im se pomogne u saniranju štete usljed mraza koji je trajao cijelu sedmicu sa niskom temperaturom, gdje je najniža bila 5,2 stepena Celzijusova ispod nule.

“Stradale su koštičave voćne vrste šljiva, trešnja, višnja, prema podacima kojima mi raspolažemo u nekom procentu od oko 90 odsto i znatno je stradala kruška. Šteta na jabukama još nije procijenjena. Naša procjena je da su u znatnom procentu stradale crvene sorte jabuka, dok su ostale prošle nešto malo bolje”, naveo je Egić.

On je podsjetio da voćari ovaj problem imaju dugi niz godina, da je ovako niska temperatura bile i prošle godine i da su voćnjaci stradali tako da je ova kategorija poljoprivrednih proizvođača jako izmorena, iscrpljena i zaslužuje pomoć od grada.

“Već sljedeće sedmice će biti formirane komisije koje će ići u procjenu štete. Ovih 70.000 KM ćemo proporcionalno rasporediti prema toj šteti. Osim ove pomoći, koja je urgentna i neophodna, grad kroz sve svoje podsticaje ima i druge vidove pomoći za voćare, a jedna od stvari koja će njih najviše zanimati je izgradnja hladnjače koja je planirana do kraja ove godine”, naglasio je Egić.

On je naveo da na području grada ima oko 82 hektara intenzivnog zasada voća, što će biti i jedan od uslova da se izađe na teren i razmotri obeštećenje.

“Naša služba će tek da objaviti poziv i mi ćemo po prijavama izlaziti na teren i vršiti procjenu”, najavio je Egić.

Izvor: Agencije

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."